ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / WORLD CUP BERLIN 2023

Πρώτη στάση Βερολίνο, δεύτερη στάση Αθήνα…

  06.10.2023 15:22       3057

Από το Βερολίνο ξεκίνησε (σήμερα, 6/10) το φετινό ταξίδι του World Cup της κολύμβησης που θα έχει πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Όχι μόνο για το γεγονός ότι συμμετέχει ο Απόστολος Χρήστου (αύριο 7/10 στα 50μ ύπτιο και την Κυριακή 8/10 στα 100μ ύπτιο). Η Αθήνα είναι η πόλη που θα πάρει τη σκυτάλη και θα φιλοξενήσει το δεύτερο μίτινγκ της σειράς, σε μια εβδομάδα (13-15/10) στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.  

Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», μερικοί από τους καλύτερους κολυμβητές του κόσμου θα αγωνιστούν προσφέροντας μοναδικό θέαμα. Εκτός των άλλων οι αγώνες αποτελούν ευκαιρία πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα (Φεβρουάριος 2024) αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πρόεδρος της World Aquatics, Χουσεϊν Αλ Μουσαλάμ, μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, εξέφρασε τη ικανοποίησή του που επέστρεψε στο Βερολίνο, καθώς θυμήθηκε ότι αγωνίστηκε ως κολυμβητής στη γερμανική πρωτεύουσα για το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 1978: «Έχω πολύ καλές αναμνήσεις- τόνισε χαρακτηριστικά. Στους αθλητές, λέω ότι σας θαυμάζω. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω που ήρθατε από όλο τον κόσμο για να αγωνιστείτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης. Ανυπομονώ να σας δω και στην Αθήνα και στη Βουδαπέστη».

Εκ μέρους των αθλητών, μίλησε ο Τσαντ Λε Κλος από τη Νότια Αφρική, που είναι ο πολυνίκης (151 πρωτιές) σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Είναι τιμή μου που μιλάω εκ μέρους όλων των αθλητών», είπε ο 31χρονος Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής και συνέχισε: «Έχω αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2007, όταν ήμουν μόλις 15 χρονών και πραγματικά κέρδισα το πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ στο Βερολίνο το 2009. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της καριέρας μου και ευχαριστώ την World Aquatics που συνεχίζει τη διοργάνωση».

Η μόλις 21 ετών Λάνι Πάλιστερ από την Αυστραλία, κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (400-800-1500μ ελεύθερο και τη σκυταλοδρομία) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε πισίνα 25μ που έγινε στην πατρίδα της (Μελβούρνη): «Αυτή είναι μια σημαντική συνάντηση για εμάς, ειδικά όταν ταξιδεύουμε από την Αυστραλία και θα είναι η τελευταία ευκαιρία να κολυμπήσουμε στην Ευρώπη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού», δήλωσε.

Στους σημερινούς προκριματικούς, ο 24χρονος Κινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής Χάι Γιανγκ Κιν (4 χρυσά- 2 ασημένια στη Φουκουόκα), με επίδοση 58.41 στα 100μ πρόσθιο, κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων του Ίλια Σιμάνοβιτς από τη Λευκορωσία με 58.73 (Τόκιο, 2019).

Όλα τα αποτελέσματα ΕΔΩ.

…Και όταν τα φώτα θα πέσουν στο Βερολίνο, αυτός ο «γαλαξίας των αστέρων» της πισίνας θα πάρει το αεροπλάνο για την Ελλάδα. Η Αθήνα ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί όλους και όλες…Το τριήμερο 13-15/10 αναμένονται φανταστικοί αγώνες στο ΟΑΚΑ…Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί να τους απολαύσουμε. 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος