ΤΕΧΝΙΚΗ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

Στο επίκεντρο και πάλι ο Βόλος

  10.09.2012 13:21       1303

Η καρδιά της παγκόσμιας συγχρονισμένης κολύμβησης θα χτυπάει τις επόμενες ημέρες στο Βόλο. Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Μαγνησίας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος, καθώς  θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Συγχρονισμένης κολύμβησης Νεανίδων (αύριο το βράδυ είναι η Τελετή έναρξης και από την Τετάρτη (12/9) μέχρι την Κυριακή (16/9) οι αγώνες). Μια ακόμα μεγάλη διεθνή διοργάνωση για την οποία όλοι αισιοδοξούν ότι θα έχει ανάλογη επιτυχία με αυτή του περσινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών.

Την άποψη αυτή εξέφρασαν και οι ομιλητές στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου. Στο πάνελ βρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Βόλου Παναγιώτης Σκοτινιώτης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Βόλου Παύλος Μαβίδης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN) και μέλος του Μπιρό της Παγκόσμιας Ομοπσονδίας (FINA) Δημήτρης Διαθεσόπουλος, η Πρόεδρος της Τεχνικής επιτροπής Συγχρονισμένης κολύμβησης της FINA Στεφανία Τουντίνι και η ομοσπονδιακή μας προπονήτρια Μαρία Θηβαίου. Στη Συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο Ταμίας της ΚΟΕ και έφορος της Εθνικής μας ομάδας Συγχρονισμένης κολύμβησης Ηλίας Ξιάρχος και η διεθνής διαιτητής Δανάη Χρήστου, Αιγύπτια ελληνικής καταγωγής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις όλων των παραγόντων (με τη σειρά που μίλησαν):    

Παναγιώτης Σκοτινιώτης (Δήμαρχος Βόλου):

«O πρόεδρος Δημήτρης Διαθεσόπουλος υπήρξε συνεπής στο λόγο του και εξασφάλισε στο Βόλο να ζήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Είναι η μοναδική πόλη που έχει αυτή την τιμή. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διοργάνωσης. Καλούμε τους πολίτες μας να ανταποκριθούν με την έλευσή τους στο κολυμβητήριο τις ημέρες των αγώνων για να απολαύσουν το υπερθέαμα. Αυτή είναι η πιο δύσκολη και σύνθετη διοργάνωση που έχουμε αναλάβει. Ελπίζουμε ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και σε αυτές των εθελοντών . Αυτοί στηρίζουν κυρίως τη διοργάνωση, αυτοί θα κάνουν και την τελετή έναρξης αύριο Τρίτη (στις 19.30) στην παραλία. Εκεί θα καταπλεύσει η «Αργώ» με τους εθελοντές κωπηλάτες και μετά θα γίνει η παρέλαση των χωρών που θα πάρουν μέρος και το χοροθέατρο. Με ντόπιες δυνάμεις. Είναι δικό μας αυτό που θα ζήσουμε αυτές τις μέρες, με τη συμβολή φυσικά των ανθρώπων της ΚΟΕ, των οποίων την πολύτιμη εμπειρία εκμεταλλευόμαστε.

Ευχαριστώ ειδικότερα και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον κύριο Αγοραστό, για τη συνεισφορά του. Στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού δένονται η κολύμβηση, ο χορός, η μουσική έκφραση. Ενισχύεται η θέση μας στον αθλητικό χάρτη, εξασφαλίζουμε την προβολή της πόλης μας και τονώνεται η οικονομία της σε μια δύσκολη περίοδο. Αποδεικνύουμε ότι αν υπάρχει μεράκι μπορούμε να σταθούμε όρθιοι. Εύχομαι να ανταποδώσουν οι πολίτες κατακλύζοντας το κολυμβητήριο. Σημειωτέον ότι η είσοδος είναι ελεύθερη στους αγώνες».

Γιώργος Καλτσογιάννης (Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας):

"Δεχθήκαμε με μεγάλη ευχαρίστηση τη συνδιοργάνωση αυτών των σπουδαίων αγώνων, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για τέτοιες εκδηλώσεις, εν μέσω κρίσης, με τον Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστό. Ο Βόλος είναι πόλη των μεγάλων εκδηλώσεων. Μια πόλη που παράγει πολιτισμό, διότι έκφραση του πολιτισμού είναι και ο αθλητισμός. Η συγχρονισμένη κολύμβηση, άλλωστε, εμπεριέχει χορό και μουσική που είναι καλλιτεχνία. Εμείς θα είμαστε παρόντες, για να δώσουμε πνοή και ελπίδα, χαρά στον κόσμο και αναπτυξιακό τόνο. Και θα στηρίξουμε τέτοιες διοργανώσεις και στο μέλλον. Αρωγοί, με ευαισθησία. Ελπίζω να αγκαλιάσει θερμά ο κόσμος αυτή την προσπάθεια σε ένα κολυμβητήριο που έχει μεταμορφωθεί και αναβαθμιστεί πλήρως.

Παύλος Μαβίδης (Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλησης του Δήμου Βόλου):

«Ευχαριστώ όλους για τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν γι αυτή τη σπουδαία διοργάνωση. Τους δικούς μας ανθρώπους και τους εθελοντές για την τεράστια συμμετοχή. Ο Βόλος έχει όλες τις υποδομές για να φέρει σε πέρας τέτοιες διοργανώσεις. Να στηρίξει ο κόσμος αυτό το υπερθέαμα όλες αυτές τις μέρες».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος (Πρόεδρος ΚΟΕ, Αντιπρόεδρος LEN,  μέλος Μπιρό FINA)

«Την εποχή που μιλούν οι περισσότεροι για την Ελλάδα της καταχνιάς και της μιζέριας, στο Βόλο η εικόνα αλλάζει. Αποδεικνύει ότι υπάρχει δυναμική που μπορεί να κάνει μεγάλες διοργανώσεις, με ψυχή στο παρόν και στο μέλλον. Η Ελλάδα μας είναι μια άλλη Ελλάδα και όχι αυτή που έχουν σκιαγραφήσει οι οικονομικές δυνάμεις. Εχει ψυχή, ιστορία, δυναμική, πολιτισμό. Είχα πει πέρυσι ότι θα διοργανώναμε και φέτος εδώ σπουδαίους αγώνες. Ισως να είπαν κάποιοι, ότι το έκανα πάνω στον ενθουσιασμό μου. Όχι, το βλέπετε πως ό,τι υποσχεθήκαμε έγινε. Κι είναι μια άλλη πόλη αυτή στο χώρο του κολυμβητηρίου. Μεγάλη είναι η συμβολή της Περιφέρειας και του Δήμου. Κάναμε ένα πρωτότυπο έργο. Η επικεφαλής της ιταλικής αποστολής (πρωτοπόρος σε τέτοιες διοργανώσεις) έμεινε έκθαμβη και μας ρωτούσε πως κάναμε αυτό!!

Για πολλούς λόγους φέραμε αυτή τη διοργάνωση στο Βόλο, αλλά θα σας αναφέρω τους τέσσερις πιο σημαντικούς: Πρώτα πρώτα, η πόλη αυτή έχει μεγάλη παράδοση στα αθλήματα της πισίνας, με αθλητές που την έχουν τιμήσει με τις σημαντικές διακρίσεις τους. Άξιζε ο Βόλος μια ανταπόκριση γι αυτά που έχει προσφέρει. Εδώ και πολλά χρόνια, εξάλλου, έχουμε βρει ένα «αθλητικό καταφύγιο» εδώ. Όλοι οι φορείς όλοι μας έχουν στηρίξει. Ο τρίτος λόγος είναι ότι πρόκειται για μιας πανέμορφη πόλη. Σμίγει το ωραιότερο βουνό (Πήλιο) με την ωραιότερη θάλασσα (Αιγαίο Πέλαγος). Μια ομορφιά και ένα μεγαλείο!!!. Και τέταρτος λόγος: Μετά την απρεπή συμπεριφορά κάποιων με την αφαίρεση της διοργάνωσης των Μεσογειακών αγώνων του 2013, ο Βόλος έπρεπε να εξισορροπήσει αυτό που υπέστη. Εμείς έχουμε βούληση να απαλύνουμε λίγο από τον πόνο σας γι αυτή την απώλεια. Με την περσινή και φετινή διοργάνωση το κατορθώνουμε.

Ο Βόλος, λοιπόν, εκτός από το πρόσφατο παγκόσμιο ρεκόρ με το συρτάκι όπου συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, έχει κι άλλο ρεκόρ πλέον: Διοργανώνει δυο συνεχόμενες χρονιές παγκόσμιους αγώνες. Εγώ ευχαριστώ όλους. Τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σκοτινιώτη και το δημοτικό συμβούλιο, τον Παύλο Μαβίδη, τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας  μας, αλλά και τους εργαζόμενους στα δυο κολυμβητήρια (διότι εκτός από το κολυμβητήριο Βόλου, οι φιγούρες την Παρασκευή θα γίνουν σε αυτό της Νέας Ιωνίας. Είναι εντυπωσιακό γεγονός, βέβαια, είναι οι εκατοντάδες των εθελοντών. Ευχαριστώ και την παγκόσμια ομοσπονδία (FINA) που μας εμπιστεύεται πλέον, είναι ενθουσιασμένη. Και μετά το περσινό Παγκόσμιο Νέων ανδρών της Υδατοσφαίρισης και το φετινό Παγκόσμιο Συγχρονισμένης  Νεανίδων μας έδωσε και το Παγκόσμιο Νέων Γυναικών του 2013. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την κυρία Τουντίνι. Θέλω, όμως, να αναφερθώ και στην ομάδα μας και σε όλα τα παιδιά που μετείχαν στην προετοιμασία (από αυτά τα 4 είναι από το Βόλο). Σημαντική η συμβολή της ομοσπονδιακής προπονήτριας Μαρίας Θηβαίου, της Ναταλίας Τσερνέσκα και της τεχνικής συμβούλου Ελένης Κουγιά που είναι η ψυχή των αγώνων, αλλά και του επιστημονικού μας συνεργάτη Νίκου Σπηλιωτόπουλου, του διευθυντή της ΚΟΕ Γιώργου Χριστοφοράτου και όλων των συνεργατών μας. Βάλαμε δυο νέες κερκίδες στο κολυμβητήριο και πιστεύουμε ότι θα κατακλυστεί με ακόμα περισσότερο κόσμο από πέρυσι».

Στεφανία Τουντίνι (Πρόεδρος Τεχνικής επιτροπής Συγχρονισμένης στη FINA):

«Ευχαριστώ τις αρχές του Βόλου που μας έδωσαν την ευκαιρία να γίνει η διοργάνωση εδώ. Συμμετέχουν 34 χώρες (και άλλες 3 μόνο με κριτές) και 241 κορίτσια. Ημουν διαιτητής στην Αθήνα στους ολυμπιακούς αγώνες και υπεύθυνη σε πολλές διοργανώσεις στην Ελλάδα, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη διοργάνωση εδώ. Από τις 15 Αυγούστου είδα την πρόοδο που γινόταν εδώ στην προετοιμασία και είχα μείνει έκπληκτη και ενθουσιασμένη με όσα είδα. Και τώρα που επανήλθα και είδα μια πισίνα λουξ. Εμεινα έκπληκτη».

Μαρία Θηβαίου (Ομοσπονδιακή προπονήτρια):

«Εκ μέρους του τεχνικού μας τιμ ευχαριστώ το Δήμο Βόλου και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και μας έδωσαν το κίνητρο. Η ελληνική ομάδα έχει πολύ καλή πορεία. Ξεκίνησε από 2010 στην COMEN με τα χρυσά μετάλλια, είχε τις περσινές διακρίσεις στο Ευρωπαϊκο του Βελιγραδίου. Ευελπιστούμε και φέτος για την καλύτερη πορεία χωρίς να την προσδιορίζουμε ακριβώς. Διότι οι αθλητές πλέον ό,τι κάνουν το κάνουν με το φιλότιμό τους. Ψυχική δύναμη και κουράγιο έχουν. Υπερβαίνουμε όλοι μας τις δυνάμεις μας και παλεύουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ευελπιστούμε ότι θα τελεσφορήσει η προσπάθειά μας και θα έχουμε επιτυχίες. Τα παιδιά έχουν κάνει την καλύτερη προετοιμασία. Περιμένουμε τον κόσμο να έλθει και να επιβραβεύσει όλα τα κορίτσια για την προσπάθειά τους, αλλά και ιδιαίτερα να ενισχύσει την προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας. Οσον αφορά τη χορογραφία μας, θα πρέπει να πω ότι επιλέξαμε το στυλ να έχει χρώμα ελληνικό. Συνδυασμός της μυθολογία μας, δηλαδή της Αργοναυτικής εκστρατείας που συνδέεται με το Βόλο, με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Και περιμένω το καλύτερο αποτέλεσμα».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής

Στη ΦΩΤΟ του πάνελ διακρίνονται από αριστερά οι: Μαρία Θηβαίου, Στεφανία Τουντίνι, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Παναγιώτης Σκοτινιώτης, Γιώργος Καλτσογιάννης, Παύλος Μαβίδης