ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΤΟΥΡ

Στο Νανσί για όρια και προετοιμασία

  21.05.2015 14:24       1225

Για το Νανσί της Γαλλίας αναχώρησαν σήμερα το πρωί έξι  Έλληνες κολυμβητές, προκειμένου να πάρουν μέρος στο δυνατό διεθνές  μίτινγκ της σειράς  «Γκόλντεν τουρ»,  που θα ξεκινήσει αύριο, με τη συμμετοχή πολλών αστεριών της  διεθνούς κολύμβησης.

Οι Νόρα Δράκου, Κρίστελ Βουρνά, Άννα Ντουντουνάκη, Οδυσσέας Μελαδίνης, Κρίστιαν Γκολομέεβ και Στέφανος Δημητριάδης, μαζί με τους  συνοδούς προπονητές Τάσο Καράμπελα και Παναγιώτη Βελέντζα αποτελούν μία από τις πλέον δυνατές αποστολές  της χώρας μας, με τους περισσότερους από αυτούς  να προετοιμάζονται ήδη για το Παγκόσμιο του Καζάν, σε λίγους μήνες. Τυπικά, το όριο για τη σπουδαία διοργάνωση του καλοκαιριού θα διεκδικήσουν μόνο οι Δράκου και Βουρνά, αφού οι υπόλοιποι κολυμβητές, με εξαιρετικές κούρσες  έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους εκεί.

«Είναι δυνατοί αγώνες προετοιμασίας για εμάς. Πάμε εκεί να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις, σε υψηλό επίπεδο και ευελπιστούμε να γυρίσουμε με όρια από τα παιδιά που δεν τα έχουν πιάσει ακόμα. Οι ρυθμοί μας εντατικοποιούνται ενόψει του Καζάν και είναι σημαντικό τεστ, ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε», τόνισε ο προπονητής Τάσος Καράμπελας στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ.

«Ουσιαστικά είναι μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες να βγούμε εκτός Ελλάδας και θέλουμε να αγωνιστούμε σε υψηλό επίπεδο, αφού σε αυτά τα μίτινγκ παραδοσιακά έχουν συμμετοχή πολλοί σπουδαίοι αθλητές. Προσωπικά, τη θεωρώ μία σημαντική διοργάνωση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Καζάν, αφού μετά απομένουν λίγες κούρσες και χρόνος ώστε να δουλέψουμε. Πάω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου έχοντας ήδη το όριο, γεγονός που με έχει βγάλει από το άγχος», σημείωσε η Άννα Ντουντουνάκη, που με την επίδοση της 59.09 έπιασε το όριο για το Καζάν στα 100μ πεταλούδα, ήδη από τη συμμετοχή της σε διεθνές μίτινγκ στην Αμβέρσα.

«Θέλω το όριο για ψυχολογικούς  λόγους και ευελπιστώ να το πετύχω. Στη Μασσαλία ήμουν λίγο άτυχη, χάνοντας το για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, αλλά με ικανοποιεί το γεγονός ότι βρίσκομαι σε καλή κατάσταση πια και κολυμπάω σε υψηλό επίπεδο», υπογράμμισε η Νόρα Δράκου, που βρίσκεται ήδη στο Καζάν, έχοντας πιάσει το όριο β' για τη διοργάνωση, με την ίδια πάντως να θέλει να σφραγίσει και τυπικά την πρόκρισή της: «Θέλω να κολυμπήσω καλά, να κατεβάσω το χρόνο μου και να πιάσω ένα όριο που σύμφωνα με τους χρόνους μου, έχω δείξει ότι είμαι σε θέση να πετύχω».

Πολύ κοντά στο όριο στα 100μ πεταλούδα έφτασε και η Κρίστελ Βουρνά στα 100μ πεταλούδα, στο Εθνικό πρωτάθλημα του Βελγίου, πριν μερικές μέρες,  με το χρόνο της 59:38, (59:18 το όριο), αλλά και στο τουρνουά «Ακρόπολις»,  έχοντας χρόνο 59:34. Η ίδια, που βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα,  αισθάνεται δυνατή και ευελπιστεί ότι το όριο θα έρθει: «Είναι δυνατοί αγώνες και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Θέλω να βρεθώ στο Καζάν και θα προσπαθήσω να πιάσω το όριο, το οποίο πιστεύω  ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μου. Έχω προετοιμαστεί, αν και όχι στο 100%, αλλά πιστεύω ότι θα κάνω καλές κούρσες. Αισθάνομαι καλά, αν και το προηγούμενο διάστημα ήταν δύσκολο και θέλω να συγκεντρωθώ στο στόχο μου, με φιλοδοξία βέβαια και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Ρίο».

Ο εκπληκτικός χρόνος (22.25) του Οδυσσέα Μελαδίνη, στο Εθνικό πρωτάθλημα του Βελγίου, στα 50μ ελεύθερο εξασφάλισε τη συμμετοχή του τόσο στο Καζάν, όσο και στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο. Ο Έλληνας κολυμβητής είχε ήδη εξασφαλίσει και στα 100μ ελεύθερο την παρουσία του στο Παγκόσμιο, με το χρόνο του (49.07) στους Χειμερινούς αγώνες. Ο ίδιος δήλωσε προσγειωμένος, αλλά και σε επαγρύπνηση για το μίτινγκ του Νανσί παρά το γεγονός ότι το άγχος έχει φύγει πια από τον ίδιο: «Είναι σημαντικοί αγώνες, που θα γίνουν σε υψηλό επίπεδο. Τις προηγούμενες μέρες πέτυχα κάποια όρια, με τα οποία εξασφάλισα τη συμμετοχή μου σε Καζάν και Ολυμπιακούς αγώνες. Αισθανόμουν δυνατός και έτοιμος, πίστευα ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Η επιτυχία ήρθε, το άγχος έφυγε, αλλά η δουλειά συνεχίζεται. Θέλω  να κατεβάσω τους χρόνους μου και οι αγώνες στο Νανσί είναι μια καλή ευκαιρία, βάσει και του υψηλού συναγωνισμού».

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ διαπρέπει στην Αμερική, με άπαντες να μιλούν για τις εξαιρετικές επιδόσεις στο κολεγιακό πρωτάθλημα (ΝCAA). Ο χρόνος του (21.96) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, ένα χρόνο πριν, στα 50μ ελεύθερο μπορεί να του εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Καζάν, αλλά ο ίδιος δεν επαναπαύεται, καθώς, όπως σημείωσε, δουλεύει και τα 100μ ελεύθερο, αγώνισμα στο οποίο θέλει μια καλή επίδοση και σαφώς το όριο: «Είναι ένας από τους λίγους αγώνες που θα κάνω σε 50αρα πισίνα(στην Αμερική οι αγώνες γίνονται σε μικρότερες πισίνες)  και είναι μια καλή ευκαιρία για μένα να βελτιώσω το χρόνο μου και να προσπαθήσω να πιάσω το όριο. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες εδώ από την Αμερική και ευελπιστώ να βρεθώ σε καλή κατάσταση», τόνισε ο 22χρονος κολυμβητής, για τον οποίο απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα: «Νομίζω πως είναι μέσα στις δυνατότητες μου. Έχω χρόνο για να καταφέρω να εξασφαλίσω το όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρίσκομαι του χρόνου στο Ρίο».

Ο Στέφανος Δημητριάδης ήταν ο πρώτος που άνοιξε το χορό των ελληνικών συμμετοχών στην επερχόμενη Ολυμπιάδα,  με το 1:56.89 στα 200μ πεταλούδα, επίδοση που πέτυχε στο Γκόλντεν Τουρ της Μασσαλίας, με την οποία επιβεβαίωσε και το όριο για το Καζάν, που κατείχε ήδη από το Ευρωπαϊκό του Βερολίνου.  Ο 26χρονος κολυμβητής σκέφτεται τις δύο μεγάλες διοργανώσεις, βλέποντας τους αγώνες του Νανσί, ως προετοιμασία: «Για μένα είναι αγώνες προετοιμασίας. Με βοηθά το γεγονός ότι δεν έχω άγχος, καθώς έχω ήδη εξασφαλίσει την παρουσία μου στις διοργανώσεις που ήθελα. Από κει και πέρα, πάντα τέτοιοι αγώνες, με υψηλό επίπεδο είναι ευκαιρία για να διαπιστώσεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θέλω να βελτιώσω τους χρόνους μου και να κάνω μια καλή εμφάνιση».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ