«Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος και θα τα καταφέρω». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Μορφέση, προπονητή με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της υδατοσφαίρισης, ο οποίος φέτος άλλαξε ρόλο και έργο στο χώρο που υπηρετεί, καθώς η ΚΟΕ του ανέθεσε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, τόσο για τις εθνικές ομάδες Γυναικών, όσο και για αυτές των Ανδρών. Ο Γιώργος Μορφέσης συζήτησε με τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αποδέχτηκε αυτό το ρόλο και, όπως δηλώνει ο ίδιος στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, «νιώθει όμορφα για αυτή την απόφαση».
«Είναι αλήθεια ότι από το 2003 που βρίσκομαι στις τάξεις της ΚΟΕ, είτε ως συνεργάτης-προπονητής, είτε ως βασικός προπονητής, έζησα μεγάλες στιγμές, ανείπωτες χαρές και τρομερές επιτυχίες που ούτε εγώ ο ίδιος μπορούσα να φανταστώ στην αρχή της καριέρας μου. Έχω κατακτήσει 12 μετάλλια σε μεγάλα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και νιώθω ότι είμαι πλήρης και φορτωμένος. Είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για μένα και ήρθε η ώρα να αλλάξω λίγο τον προσανατολισμό μου. Με χαρά, λοιπόν, αποδέχτηκα αυτή την θέση, αφού συμφώνησα με την ΚΟΕ να αναλάβω ως τεχνικός διευθυντής. Είναι ένας ρόλος που θα με έχει σε αγαστή συνεργασία με όλους τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, τόσο αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις εθνικές ομάδες των Ανδρών, των Νέων Ανδρών, των Εφήβων και των Παίδων, όπως ο Θοδωρής Βλάχος, ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου και ο Νίκος Βενετόπουλος, όσο και με τους ανθρώπους που υπηρετούν τη γυναικεία υδατοσφαίριση, στις εθνικές ομάδες Γυναικών, Νέων Γυναικών, Νεανίδων και Κορασίδων, όπως είναι ο Σάκης Κεχαγιάς, ο Στέφανος Λέανδρος και ο Τάσος Παπαναστασίου. Ο νέος μου ρόλος, επίσης, εκτός αυτού θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, ενώ επίσης θα σχετίζεται και με τις εθνικές ομάδες και με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους, κάτι που απαιτεί αρκετή δουλειά για μένα, ωστόσο είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω πως θα τα καταφέρω».
Ο κ. Μορφέσης, να σημειωθεί, ξεκίνησε το έργο του στην ΚΟΕ από το 2003, αρχικά ως συνεργάτης του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού, Φώντα Μουδάτσιου, μετά ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη στην εθνική ομάδα Γυναικών μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Από το 2008 μέχρι και πρόσφατα, ήταν προπονητής στην εθνική ομάδα Γυναικών, με την οποία είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες.
Ο Γιώργος Μορφέσης μίλησε επίσης και για το επίπεδο του ελληνικού πόλο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο: «Θεωρώ ότι το ελληνικό πόλο βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο», ανέφερε χαριτολογώντας, για να συμπληρώσει: «αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι θαύματα. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΟΕ, τα προβλήματα χώρου και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι υπερβολή να λέμε κάτι τέτοιο. Στόχος δικός μου είναι, σε συνεργασία με τους σπουδαίους συνεργάτες που έχω ως ομοσπονδιακούς τεχνικούς, να μπορέσουμε να μειώσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο».
Ο κ. Μορφέσης αναφέρθηκε και στο έργο των εθνικών ομάδων μέσα στο 2016, ξεκινώντας από την εθνική ομάδα των Ανδρών, τονίζοντας: «Τα παιδιά πέτυχαν ένα όνειρο ζωής, καθώς κέρδισαν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς Προολυμπιακό τουρνουά, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Καζάν, μια τεράστια επιτυχία. Θεωρώ ότι είναι ικανοί για το καλύτερο στο Ρίο».
Αναφερόμενος στον ρόλο της εθνικής ομάδας γυναικών υποστήριξε: «Η εθνική ομάδα των Γυναικών έχει έναν εξαιρετικά δύσκολο ρόλο. Πρέπει να έρθει πρώτη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου για να μπορέσει να πάρει απευθείας την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδάλλως πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση μέσα από ένα ψυχοφθόρο Προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο όλα θα κριθούν πιθανότατα σε ένα ματς, δηλαδή στο χιαστί παιχνίδι που θα οδηγήσει στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Έχω, όμως, μάθει να σκέφτομαι θετικά και θεωρώ ότι με την ανανέωση που υπάρχει στην εθνική ομάδα σε πρόσωπα και ψυχολογία και με την ορμή που διαθέτει αυτό το συγκρότημα, μπορεί να τα καταφέρει και θα πετύχει το στόχο του».
Σε σχέση με τα υπόλοιπα εθνικά συγκροτήματα, ο νέος τεχνικός διευθυντής τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει σπουδαίες υποδομές στο πόλο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε μια ειδική βαθμολογία που έχει καθιερώσει η FINA προσμετρώντας τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων στα μεγάλα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και στα μεγάλα τουρνουά, η Ελλάδα έχει μια περίοπτη θέση στις πρώτες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι παντού δυνατή. Έτσι, ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε το ίδιο και φέτος, με μια αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις (Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων), βέβαια όλα εξαρτώνται και από τις «φουρνιές» που υπάρχουν στην υδατοσφαίριση, καθώς υπάρχουν ομάδες που συγκροτούνται από σπουδαία ταλέντα και κάποιες που δεν είναι σε ανάλογο επίπεδο. Ανάλογοι, λοιπόν, θα είναι και οι στόχοι των ομάδων αυτών, ωστόσο θεωρώ ότι οι διακρίσεις είναι δεδομένες για όλα αυτά τα εθνικά συγκροτήματα».
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ