"Θα κερδίσουν οι Ελληνίδες". Αυτη την άποψη εξέφρασε προ ολίγου μιλώντας στην σελίδα μας, ο Τάμας Φάραγκο, ο θρύλος της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης που βρίσκεται στον Βόλο, μετέχοντας στο προπονητικό δυναμικό της Ουγγρικής ομάδας που λαμβάνει μέρος στην διοργάνωση.
Ο "Τόνο" (αυτό ήταν και παραμένει το παρατσούκλι του Φάραγκο), υποστήριξε ότι η Ελλάδα ειναι το φαβορί στον βραδινό τελικό του 12ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος Νέων γυναικών που θα γίνει στη θεσσαλική πόλη και ο οποίος θέλει ως αντιπάλους την Ρωσία και την Ελλάδα (20.00 ώρα έναρξης).
Γιατί η Ελλάδα είναι το φαβορί σύμφωνα με τον κορυφαίο ίσως πολίστα όλων των εποχών; "Η Ελλάδα έχει παίκτριες που έχουν καλύτερη αντίληψη του παιχνιδιού. Στο παγκόσμιο πόλο υπήρξαν και υπάρχουν καλοί παίκτες και καλές πολίστριες. Λίγοι και λίγες όμως είχαν αντίληψη για το παιχνίδι, εξυπνάδα. Αυτοί ξεχώρισαν. Έτσι και στην ελληνική ομάδα που μετέχει στους αγώνες του Βόλου υπάρχουν δυο παίκτριες που έχουν αυτή την αντίληψη και ξεχωρίζουν. Το Νο 2 (Ελευθερία Πλευρίτου) και το Νο 6 (Έλενα Ξενάκη). Γι' αυτο πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο" υποστήριξε ο Φάραγκο.
Ο Τάμας Φάραγκο, ο άνθρωπος που έδωσε αλλη διάσταση στο άθλημα σαν παίκτης, τοποθετήθηκε σε πολλά θέματα που έχουν σχεση με το παρελθόν και το παρόν της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Μίλησε για τον ίδιο, για τους θρυλικούς συμπαίκτες του τις δεκαετίες του '70 και το '80, για τους Έλληνες φίλους του και φυσικά αναφέρθηκε στο σημερινό θαύμα του ελληνικού πόλο που βρίσκεται στην ελίτ τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο επίπεδο. Πολλοί αποκαλούν "Πελέ" του παγκόσμιου πόλο τον Φάραγκο, θέλοντας έτσι να τον τοποθετήσουν στην κορυφή της λίστας των άριστων του αθλήματος, όπως στην κορυφή ήταν ο Βραζιλιάνος Πέλε στο ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος θεωρεί τιμή να του δίνουν αυτόν τον τίτλο, αλλα διαφοροποιείται λίγο: "Προτιμώ να με λένε Κρόιφ (ο "ιπτάμενος Ολλανδός" που έφυγε πρόσφατα απο τη ζωή). Για μένα ήταν ο κορυφαίος όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο" λεει ο Τάμας που σημειωτέον ειναι λάτρης του ποδοσφαιρου, αφού ειναι το χόμπι του μετα το πόλο. Ποιά ειναι η άποψη του Φάραγκο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεχωρίζουν σήμερα στην παγκόσμια υδατοσφαίριση; Η Ελλάδα ειναι στην ελίτ του αθλήματος και πρωταγωνιστεί σε κάθε διοργάνωση: "Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην διαθέτει τεράστια ταλέντα, αλλα έχει παίκτες που αντιλαμβάνονται το άθλημα και δουλεύουν με τακτική και σύστημα κάτω απο την καθοδήγηση των προπονητών τους. Ξεχωρίζω τον Φουντούλη απο τους άνδρες και την Ασημάκη απο τις γυναίκες", αποφαίνεται ο κτηνίατρος (αυτο ήταν το επάγγελμά του) και ο γητευτής των αλόγων (ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τα αλογα).
Η Ουγγαρία τα τελευταια χρόνια παραχώρησε τη θέση της στην κορυφή του αθλήματος. Άλλες χώρες πέρασαν μπροστά. Πως ερμηνεύει ο ίδιος αυτη την κατάσταση; "Η Σερβία, η Κροατία, η Ελλάδα και άλλες χώρες έκαναν βήματα μπροστά στην φιλοσοφία και στην αντίληψη του παιχνιδιού. Εμεις μείναμε λίγο πίσω. Εχουμε σπουδαίους παίκτες, υπέροχα ταλέντα, αλλα δεν έχουμε σπουδαία ομάδα. Μας λείπει το "σύστημα", η "φιλοσοφία". Εκεί υπερτερούν οι Σέρβοι και οι Κροάτες".
Στην Ελλάδα ο Τάμας Φάραγκο έχει πολλούς φίλους οι οποίοι προέρχονται απο το περιβάλλον του Εθνικού Πειραιά, αφού τα χρόνια εκείνα μεσουρανούσε η ομάδα του Ανδρέα Γαρύφαλλου και του Πήτερ Ρούσσοραν (Μαγυάρος προπονητής που εργάστηκε αρχές της δεκαετίας του ογδόντα στον Εθνικό). "Θυμάμαι καλούς φίλους απο εκείνη την εποχή. Ολη την ομάδα του Εθνικού και κυρίως τον "Κύκλωπα" (τον νυν τεχνικό σύμβουλο της ΚΟΕ Αντώνη Αρώνη) και τον Μάρκελο (Σιταρένιο). Ήταν μεγάλη τιμή για την Ελλάδα που εργάστηκε στον Εθνικό ο πρώην προπονητής μου, ο Πήτερ (Ρούσσοραν). Ήταν ο καλύτερος στον πάγκο. Όλος ο κόσμος τον σέβονταν και τον εκτιμούσε (ο Πήτερ Ρούσσοραν δεν ειναι πλέον στη ζωή). Ήταν προπονητής μου για 10 ολόκληρα χρόνια. Μεγάλη προσωπικότητα", λεει ο Φάραγκο που ήταν πηγαίο ταλέντο γι' αυτό και έγινε θρύλος.
Ο Φάραγκο ήταν αρτίστας. Μίλαγε στην μπάλα. Ήταν ζογκλέρ. Ήταν μάγος. Πως τα κατάφερε; Ποιός του έμαθε τόσο καλά το άθλημα; "Ήμουν μοναδικό ταλέντο. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι άρχισα πολυ αργά το πόλο και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφθασα στην κορυφή. Ξεκίνησα στα 14 χρόνια μου, στα 15 έπαιξα στην πρώτη κατηγορία της Ουγγαρίας και στα 17 ήμουν διεθνής. Ότι πέτυχα λοιπόν οφείλεται σε δυο λόγους. Ήμουν ταλέντο και δούλεψα σκληρά".
Ο Τάμας Φάραγκο δίνει μια αλλη διάσταση στο θέμα που κατά καιρούς έχει θίξει με τις τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αναφερόμενος στον ρόλο του κράτους αχετικά με τα κίνητρα στον αθλητισμό. Δίνει σαν παράδειγμα την κυβέρνηση της Ουγγαρίας στην ερώτηση : "Γιατί η Ουγγαρία είναι στην κορυφή των αθλημάτων της πισίνας παρά το γεγονός ότι δεν έχει θάλασσα;" "Στην Ουγγαρία εχουμε αμέτρητες πισίνες και άριστους προπονητές. Το κράτος επενδύει συνέχεια στον αθλητισμό. Όχι μόνο στον υγρό στίβο. Στην Ουγγαρία κάθε παιδί μαθαίνει να κολυμπάει όταν ειναι στο Σχολείο. Ειναι υποχρεωτικό. Κολύμπι και διάβασμα".
Ποιοί κατά τον Τάμας Φάραγκο ήταν οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο στην εποχή του; "Ο Τσάπο, ο Ισπανός Εστιάρτε και ο Μάρκελλος (γελάει αναφερόμενος στον Μάρκελλο Σιταρένιο". Ποιούς ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια; "Κάσας, Βάργκα (Μαγυάροι διεθνείς) και Πραΐνοβιτς (Σέρβος άσος). Ο τελευταίος ειναι ο μεγαλύτερος παίκτης στον κόσμο σήμερα".
Ο Τάμας ειναι προπονητής σήμερα στο γυναικείο πόλο. Σε όλες τις ομάδες της Ουγγαρίας, αλλα κυρίως στις υποδομές. Γιατί ασχολήθηκε με τις γυναίκες και όχι με τους άνδρες; "Στην ζωή μου άρεσαν πάντα δυο πράγματα (....γελάει). Οι γυναίκες και το πόλο". Ο Τάμας Φάραγκο αρέσκεται να δουλεύει με τα νέα παιδιά. Σε αντίθεση με το πρότυπό του στον χώρο του ποδοσφαίρου που προπονητικά δεν ειναι άλλος απο τον Πορτογάλο Ζοσέ Μουρίνιο.
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ