ΤΕΧΝΙΚΗ

Χρ. Χριστοφορίδης: «Θα έχω βλέψεις για την νέα χρονιά αν καταφέρω να κάνω σωστή προετοιμασία»

  06.10.2016 15:58       2215

Η χρονιά για τον Χρήστο Χριστοφορίδη κύλησε με την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βόλου (ασημένιο και χάλκινο στα 800μ και στα 400μ επιφάνεια) καθώς και δύο χρυσά στην πανεπιστημιάδα που επίσης διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής της τεχνικής κολύμβησης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς αθλητές του υγρού στίβου με το κλείσιμο του Ποσειδώνιου, για τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά και για την σκέψη αποχώρησης από τον πρωταθλητισμό που όπως είπε «πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τα εμπόδια ήταν πάρα πολλά για όλον τον αθλητισμό με αποκορύφωμα το κλείσιμο του Ποσειδώνιου κολυμβητηρίου.

Έκανα την προσπάθειά μου και δεδομένων των δυσκολιών νομίζω πως κατάφερα να πετύχω καλά αποτελέσματα. Να μην είμαστε αχάριστοι. Δύο μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είναι λίγο. Απλά γνωρίζω ότι με τις κατάλληλες συνθήκες – και εγώ αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά του αθλήματος – θα μπορούσαμε να μην φέρουμε απλές επιτυχίες, αλλά θριάμβους για το άθλημά μας και για την χώρα μας. Ξεκινώντας με σαθρό υπόβαθρο όμως, δεν μπορείς να περιμένεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και μόνο ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι επιτυχία».

 

Για την συνέχιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον αθλητισμό και ειδικότερα τον υγρό στίβο:

«Αυτά τα προβλήματα εντείνονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη. Το κλείσιμο του Ποσειδώνιου κολυμβητήριου είναι – να το πω έτσι κι ας μην ακουστεί κομψά – ο αποκεφαλισμός του υγρού στίβου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο η τεχνική κολύμβηση. Το να κάνουν προπόνηση κολύμβησης 45 παιδιά στην ίδια διαδρομή επί μιάμιση ώρα δεν είναι κάτι που μπορεί να σε γεμίσει με αισιοδοξία».

 

Για τους στόχους του την νέα χρονιά: «Θα έχω πολλές βλέψεις αν καταφέρω να κάνω μια σωστή προετοιμασία. Αυτό δεν γνωρίζω κατά πόσο θα γίνει. Αν δεν κάνω την προετοιμασία που θέλω δεν μπορώ να έχω τις απαιτήσεις από τον εαυτό μου, ούτε θέλω και οι γύρω μου να έχουν κάτι τέτοιο από εμένα».

 

Για τις σπουδές του στην ιατρική και τον συνδυασμό με τον πρωταθλητισμό: «Δεν είναι εύκολος ο συνδυαδμός αυτών των δύο. Πρόσφατα – να φέρω ένα παράδειγμα – που γυρίσαμε από το Τομσκ της Ρωσίας, εγώ έπρεπε να δώσω τέσσερα μαθήματα σε μία εβδομάδα αμέσως μετά. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και τους συμβιβασμούς του. Όταν χρειαστεί κόβεις προπονήσεις για το διάβασμα και το αντίθετο. Καταλαβαίνω ότι συμφοιτητές μου που είναι απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτό θα είναι πιο μπροστά από εμένα στις σπουδές. Από φέτος σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ πιο σοβαρά με την σχολή μου».

 

Για το αν σκέφτεται ακόμη και να σταματήσει τον πρωταθλητισμό τόνισε: «Δε θες να σταματήσεις κάτι που σου αρέσει. Αυτό είναι προφανές. Από την στιγμή όμως που οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, δεν έχω περιθώριο να έχω μόνο έναν στόχο. Η Ελλάδα – φταίει και η οικονομική κρίση γι' αυτό – δεν προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένας αθλητής να αφοσιωθεί εξ' ολοκλήρου στον αθλητισμό. Οι αθλητές έχουν και δουλειές, οικογένειες σπουδές και άλλες υποχρεώσεις για τις οποίες χρειάζεται κόπος. Η σκέψη της αποχώρησης από τον πρωταθλητισμό πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου και νομίζω πως υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων αθλητών. Μέχρι τώρα δεν μετανιώνω για ότι έχω κάνει. Γενικά στην Ελλάδα είμαστε στο βλέποντας και κάνοντας, οπότε θα δείξει. Φέτος έχω σκοπό να συμμετέχω σε όλους τους αγώνες».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ: ΝβΧ