ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Βόικο Ράτσε

Θα τα κατάφερναν και χωρίς εμένα στην Μαδρίτη

  07.03.2012 11:31       1091

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τέσσερις Έλληνες κολυμβητές (Γρηγοριάδης, Δράκου, Νιανγκουάρα και Κλικοπούλου) συμμετείχαν στο ΟΠΕΝ της Μαδρίτης, όπου μάλιστα διέπρεψαν, αφού οι δύο πρώτοι κατέκτησαν αρκετές πρώτες θέσεις σε προκριματικούς και τελικούς, ενώ οι άλλες δύο αθλήτριες συμπλήρωναν τις καλές εμφανίσεις με χαμηλούς χρόνους και καλές θέσεις.

Για τις εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών, μίλησε ο προπονητής Βόικο Ράτσε (φώτο), που εκτός των άλλων τόνισε πως δεν χρειαζόταν η παρουσία του, αφού οι Έλληνες κολυμβητές δεν είχαν ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους, όντες καλύτεροι, αλλά έκανε σημαντική μνεία στην Σοφία Κλικοπούλου, η οποία ταξίδεψε στην ισπανική πρωτεύουσα με δικά της έξοδα. Τέλος, αναφέρθηκε στην στάση της Πολιτείας να αγνοεί τα προβλήματα των κολυμβητηρίων.

Όσον αφορά την εμφάνιση των αθλητών: «Τα παιδιά ήταν έτοιμα για το ΟΠΕΝ και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η παρουσία μου εκεί ήταν περιττή. Θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και χωρίς εμένα στο πλευρό τους. Στην ουσία, και οι τέσσερις, ήταν πολύ καλύτεροι από τους υπόλοιπους κολυμβητές. Αυτό φάνηκε άλλωστε και με τις θέσεις που κατείχαν στη διοργάνωση, αλλά και με τους χρόνους που σημείωσαν. Ένας παράγοντας που βοήθησε τον Γρηγοριάδη και την Δράκου, ώστε να αγωνιστούν πιο ελεύθερα, ήταν πως είχαν ήδη κατακτήσει τα όρια για τους Ολυμπιακούς και το Ευρωπαϊκό. Όλοι τους φέρθηκαν σαν επαγγελματίες, και η συμμετοχή μας στην διοργάνωση έχει σίγουρα θετικό πρόσημο».

Για την απόφαση της Κλικοπούλου να ταξιδέψει με δικά της έξοδα στην Ισπανία: «Η Σοφία είναι μια πολύ καλή αθλήτρια, και πάνω από όλα επαγγελματίας. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν λεφτά, όμως αυτό δεν ήταν κάτι που την εμπόδισε. Πήγε στην Μαδρίτη και είχε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία. Της αξίζουν συγχαρητήρια».

Αναφορικά με την αδιαφορία της Πολιτείας: «Είναι πολύ δύσκολο για όλους τους αθλητές να αγωνιστούνε χωρίς κολυμβητήρια και χωρίς χρήματα. Από κάποιο σημείο και έπειτα αδυνατούν, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Όσες φορές κάποιος κολυμβητής έφτασε κάποιο όριο, είχε κάνει προπόνηση στο εξωτερικό. Έχουμε φτάσει σε σημείο να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ακόμη και τους αγώνες στην Μαδρίτη τους είδαμε σαν προπόνηση, παρά σαν αγώνες. Έχω την εντύπωση πως αν δεν κάνει κάτι η Πολιτεία, δεν θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση στον χώρο. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία έχει προσπαθήσει να βοηθήσει, όμως χωρίς την βοήθεια και της Πολιτείας, δεν γίνεται τίποτα».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος