ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Θοδωρής Βλάχος: «Να μας αξιώσει ο Θεός να γυρίσουμε με ένα μετάλλιο..»

  22.07.2024 13:25       890

Αρχή, από τον επίλογο αυτή τη φορά:

-Τί δώρο θα ήθελες να φέρεις στη κόρη σου από το Παρίσι;

-«Πάντα και από κάθε αποστολή όλο και κάτι φέρνω στη κόρη μου. Από το 2011 που γεννήθηκε αποτελεί χρυσό μετάλλιο για εμένα. Αλλά και όταν φοράει και το δεύτερο μετάλλιο στο λαιμό από τις διοργανώσεις, είναι το κάτι άλλο. Μακάρι να μπορέσω, να μας αξιώσει ο Θεός να γυρίσουμε με ένα μετάλλιο…».

Τα μαύρα γυαλιά του Θοδωρή Βλάχου έκρυψαν τα δάκρυα. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός «λυγίζει» όταν μιλάει για τη μονάκριβη κόρη του. Ανοικτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, λίγες πλέον μέρες πριν το μεγάλο ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Με τον ήλιο να καίει και να τσουρουφλίζει αλλά κανέναν δεν απασχολεί. Σύσσωμη η ομάδα, παίκτες και επιτελείο είναι αφοσιωμένοι στο στόχο. Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών θα είναι παρούσα για 17η φορά και 12η σερί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ρεκόρ…Ο κόουτς λίγα 24ωρα πριν «ανέβει» στο αεροπλάνο, ανοίγει τη καρδιά και τη ψυχή του στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας:

  • Τελευταίες προπονήσεις μέσα στο καύσωνα…
  • «Η δική μας δουλειά δεν είναι και η δυσκολότερη, υπάρχουν πολλές άλλες που είναι πολύ πιο δύσκολες. Εμείς, τη κάνουμε πολύ ευχάριστα, δεν λέμε «πάμε στη δουλειά» αλλά «πάμε στη προπόνηση, ή στον αγώνα». Και ειδικά όταν έχεις να κάνεις με την Εθνική ομάδα, είναι μεγάλη η τιμή και η προσήλωση.

Από το Τόκιο 2021 και μετά ο ρόλος που μου ανατέθηκε από το δ.σ. της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η τριετής σύμβαση που κάναμε, η εμπιστοσύνη που μου δόθηκε, η σημασία που δόθηκε στο ρόλο του προπονητή, μου έδωσε προσωπικά ένα έξτρα κίνητρο και περισσότερα ερεθίσματα να προσπαθήσω ακόμα πιο πολύ για να οργανώσω μια τριετία όσο καλύτερα μπορούμε. Για να παρουσιαστεί μια ομάδα δυνατή αλλά ταυτόχρονα και ανανεωμένη, να έχει νέα παιδιά που θα πάρουν το «βάπτισμα» τώρα αλλά θα έχουν και συνέχεια. Να μπορέσουμε να ενώσουμε τους εμπειρότερους με αυτά τα νέα παιδιά και να υπάρξει συνέχεια στην επιτυχία του Τόκιο. Κάτι που κάναμε στα παγκόσμια πρωταθλήματα που μεσολάβησαν.

Με τη πολύ δουλειά θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μια ακόμα επιτυχία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι για εμένα πρόκληση τριετίας.

Όλο αυτό το σκηνικό των τελευταίων ετών είναι πρωτόγνωρο για εμένα καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχα την ελευθερία και την ευθύνη με συμβόλαιο τριετίας. Κάτι που μου έδωσε το δικαίωμα να κάνω πλάνο και οργάνωση τριετίας».

  • Αυτή η τριετία πήγε όπως την είχες προγραμματίσει;
  • «Μέχρι στιγμής πήγε όπως την ονειρευτήκαμε και εγώ και η διοίκηση της ΚΟΕ. Μετά το Τόκιο ανεβήκαμε δυο φορές στο βάθρο παγκόσμιου πρωταθλήματος και τώρα φτάνουμε στη κορύφωση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε σχεδόν τέλειοι σε όλα τα παιχνίδια, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο για να φτάσουμε εκεί που ονειρευόμαστε, στη διεκδίκηση εκ νέου ενός μεταλλίου».
  • Παραμονές του ταξιδιού στο Παρίσι, ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα;
  • «Υπάρχει προσμονή, ανυπομονησία, να κλείσουμε το τριετή ολυμπιακό κύκλο και να συνεχίσουμε αυτή τη πολύ καλή πορεία που έχουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και μετά. Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, να διεκδικούμε και να κατακτούμε μετάλλια, και γιατί όχι να μην τα καταφέρουμε και τώρα».
  • Είναι η εθνική ομάδα του πόλο η αγαπημένη ομάδα των Ελλήνων;
  • «Είναι πολύ πιο λαοφιλή αθλήματα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Εμάς όμως πλέον μας παρακολουθεί περισσότερος κόσμος από το παρελθόν, μας συμπαθεί, μας αγαπάει, μας δείχνει την αγάπη του. Ο κόσμος μάλιστα δεν κοιτάει μόνο την επιτυχία, κοιτάει το ήθος των αθλητών, πώς στήνεται η ομάδα, πως συμπεριφέρεται η ομάδα, τί προσπάθεια καταβάλει η ομάδα, και βλέπει ότι η εθνική ομάδα πόλο τα τελευταία χρόνια είναι συνεπής, αγωνίζεται με πολύ πάθος, κυνηγάει τη νίκη σε κάθε παιχνίδι, άλλοτε τα καταφέρνει άλλοτε όχι, έτσι είναι ο αθλητισμός. Όλα αυτά τα βλέπει ο κόσμος και αγαπάει αυτή την ομάδα.

   Από την άλλη εμένα δεν μου αρέσει να συγκρίνω Εθνικές ομάδες. Το μπάσκετ είναι επαγγελματικό άθλημα, το ποδόσφαιρο το ίδιο. Τα παιδιά του πόλο κάνουν πολλά πράγματα που δεν κάνουν οι αθλητές στο μπάσκετ. Κυνηγάνε τα προς το ζην κάθε μέρα, άλλοι να δουλέψουν, άλλοι να σπουδάσουν, είναι πολύ διαφορετικά όλα. Οι εργατο-ώρες είναι εξίσου πολλές, με πολύ μικρότερες απολαβές».

  • Υπάρχει στο πόλο κατασκοπεία; Ξέρουμε τί μας περιμένει πρώτα από όλα στον όμιλο; (σ.σ. Κροατία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο οι αντίπαλοι).
  • «Πρώτα από όλα για εμάς είναι πέντε τελικοί. Έτσι αντιμετωπίζουμε τον όμιλο. Η Ρουμανία είναι μια νέα ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Προσπαθούμε να την παρακολουθήσουμε στα φιλικά που έχει δώσει, την είδαμε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα. Με τις άλλες ομάδες λίγο πολύ γνωριζόμαστε, παίξαμε τις τελευταίες εβδομάδες σε φιλικά παιχνίδια, μια ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι συγκεκριμένα τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας. Σίγουρα μπορεί να αιφνιδιάσει με κάποιες παραλλαγές σε φάσεις ή κάποιους παίκτες αλλά μέχρι εκεί, γνωριζόμαστε μεταξύ μας».
  • Άρα τα παιχνίδια πού κρίνονται;
  • «Στο πόσο καλά θα παρουσιαστούμε εμείς. Όταν είμαστε καλά μέσα στο νερό, αμυντικά και επιθετικά, αναγκάζουμε τον αντίπαλο να παίξει στο δικό μας ρυθμό και να κυριαρχήσουμε εμείς. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που θα γίνει και αυτό σε ένα τουρνουά με οκτώ παιχνίδια ανά δυο μέρες, εκεί θέλει σωστή διαχείριση, σωστές αντιδράσεις. Να βγάλεις το ασφαλές παιχνίδι που έχεις για να αντιμετωπίσεις τη κακή σου μέρα και να κερδίσεις εν τέλει».
  • Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαδικασία της επιλογής των 13 παικτών;
  • «Για πρώτη φορά ήταν για εμένα ένα ιδιαίτερο βάρος. Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθήσαμε να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή με παίκτες που χτυπάνε με αξιώσεις τη πόρτα της εθνικής ομάδας. Οι 18-19 από αυτούς που κάλεσα αγωνίσθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Που σημαίνει πως όλοι ήταν έτοιμοι να μπουν στην αποστολή για το Παρίσι. Τί έπαιξε ρόλο στη τελική επιλογή; Η χρονιά που έκαναν με τις ομάδες τους καθώς τους παρακολουθούσαμε πολύ, η μικρή προετοιμασία που κάναμε εδώ, η προοπτική που έχει ένας παίκτης καθώς δεν θέλουμε να έχουμε μια ομάδα που θα πρέπει να ξανα-ανανεωθεί στο 50% την επόμενη χρονιά, το πώς εμφανίστηκαν στις τελευταίες διοργανώσεις, σίγουρα και τί ομάδα θέλουμε να έχουμε. Και οι αντίπαλοι παίζουν ρόλο…Οι αποφάσεις είναι κοινές με τους συνεργάτες μου, η τελική απόφαση είναι δική μου καθώς θέλω να έχω τη ευθύνη. Πιστεύω πως κάναμε τη καλύτερη δυνατή επιλογή 13άδας, και είναι μια ομάδα που με 2-3 αλλαγές μπορεί να φτάσει, γιατί όχι, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028. Θα δείξουν και οι νέοι παίκτες τώρα στο Παρίσι πόσο αντέχουν αυτή τη πίεση».
  • Για το Θοδωρή Βλάχο ποιοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αυτοί;
  • «Η τρίτη διοργάνωση. Αν με ρωτήσεις τί σκέφτομαι τώρα όμως, σκέφτομαι μόνο το Παρίσι. Δεν σκέφτομαι τί έχει γίνει πίσω, δεν μπαίνω ακόμα στη διαδικασία να αναπολώ διοργανώσεις. Όταν κλείσει για εμένα το κεφάλαιο Εθνική ομάδα, τότε θα αναπολώ και θα βγάλω δικά μου συμπεράσματα. Η πρώτη μου επαφή όμως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2000 εδώ στο ΟΑΚΑ, όταν ήμουν ένας από τους τέσσερις συντονιστές στον αγωνιστικό χώρο στους αγώνες της υδατοσφαίρισης. Βρισκόμουν στο χώρο ως βοηθός προπονητής στον Ολυμπιακό. Άρα είναι η τέταρτη εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες. Για εμάς τους προπονητές ξέρεις, η έγνοια είναι να πάνε όλα καλά στην ομάδα, από την ώρα που θα μπει στο αεροπλάνο μέχρι την επιστροφή. Καθημερινά έχεις να διαχειριστείς πολλά πράγματα. Δεν απολαμβάνουμε στο έπακρο αυτό που θα απολαύσει ένας αθλητής που θα πρωτοεμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα δει πχ τον Τζόκοβιτς ή τον Λε Μπρον και θα κάνει σαν τρελός. Σαν διοργάνωση βεβαίως και μόνο, η πρώτη φορά ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Στο Τόκιο το 2021 ήμουν πιο υποψιασμένος ήξερα τί θα αντιμετωπίσω: από το δωμάτιο που μέναμε, πώς θα πάμε στη προπόνηση, μικρές λεπτομέρειες…Διόρθωσα πολλά από τα λάθη που έκανα στο Ρίο το 2016 και τώρα θα είμαι ακόμα καλύτερος σε αυτό».
  • Το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά της ομάδας παίζουν στους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, δίνει ένα επιπλέον ατού στην Εθνική μας;
  • « Γενικότερα δίνει ένα άλλο πρεστίζ στην ελληνική υδατοσφαίριση. Οι Έλληνες παίκτες τα τελευταία χρόνια είναι περιζήτητοι. Βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο ξένος παίκτης σε μια ομάδα δουλεύει περισσότερο καθώς θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής. Αυτό κάνει καλό στο ελληνικό πόλο και την εθνική μας ομάδα».
  • Κάτι γενικότερο: σχεδόν η μισή αποστολή που θα ταξιδέψει στο Παρίσι προέρχεται από τον Υγρό Στίβο. Πώς το σχολιάζεις;
  • «Για εμάς που ανήκουμε σε αυτή την οικογένεια είναι κάτι που περηφανευόμαστε. Βλέπουμε ότι το υγρό στοιχείο κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις ετήσιες βραβεύσεις για τους καλύτερους. Σημαίνει ότι στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας γίνεται πολύ σωστή και καλή δουλειά, υπάρχουν πολλές διακρίσεις, πολύ καλοί αθλητές, καλή οργάνωση, πολύ καλή στήριξη και από χορηγούς που έχει βρει η διοίκηση και κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά των αθλητών, είναι μια πολύ καλή ομάδα που στηρίζει τις ομάδες. Η ΚΟΕ και οι χορηγοί, ό,τι ήταν να κάνουν το έχουν κάνει, τώρα είναι δική μας ευθύνη να πετύχουμε τους στόχους μας και να φέρουμε εις πέρας τις υψηλές προσδοκίες που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει. Μόνοι μας βάλαμε το πήχη ψηλά, και στο χέρι μας είναι να σημειώσουμε μια ακόμα διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί το ονειρευόμαστε, το θέλουμε, το στοχεύουμε».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος