ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Θόδωρος Μουστακαρίας: «Επένδυση για τον άνθρωπο και σύμμαχος του στη μάχη κατά του COVID – 19, ο Αθλητισμός»

  29.03.2020 23:25       2463

Για την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 και τις επιπτώσεις της στον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, μίλησε, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θοδωρής Μουστακαρίας, Μέλος του Δ.Σ της ΚΟΕ, Συντονιστής των Εθνικών Ομάδων Υδατοσφαίρισης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην διεθνής μας πολίστας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του, στον συνάδελφο Νίκο Λάκατα, έχει ως εξής:

ΕΡ. Ποιες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία και πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τον κορονοϊό;

«Νομίζω, οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σε αυτό συμβάλλει, βέβαια, και η συνεχής ροή ειδήσεων από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε αυτή τη συγκυρία διαφαίνεται και το πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην ενημέρωση!

Όσον αφορά το επιστητό το οποίο υπηρετώ, η καθημερινότητα στα νοσοκομεία έχει σαφώς αλλάξει. Από τις συνθήκες, πρώτα από όλα, έχουμε οδηγηθεί, στο να λάβουμε περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα προστασίας τόσο  για τους νοσηλευόμενους, όσο και για το προσωπικό. Αυτή την στιγμή, η ιδιωτική υγεία ακολουθεί πιστά τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Το σημαντικό όμως, για εμένα, είναι ότι οι πολίτες ενστερνίστηκαν απευθείας τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Κι αυτό, μεταφράζεται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει η χώρα μας. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μαζί με το πρώτο της Ισπανίας. Αρκεί, λοιπόν, να δει κανείς αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των δύο χωρών, για να διαπιστώσει αυτό που λέω.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα  δίνει εντυπωσιακά δείγματα γραφής σε σχέση με τον κορονοϊό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή του  ΕΟΔΥ. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά!»

ΕΡ:  Οι αθλητές περνάνε πιο ήπια τα συμπτώματα εφόσον αρρωστήσουν; Και πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους;

«Ο αθλητισμός είναι πολύ μεγάλη επένδυση για έναν άνθρωπο. Επί του θέματος, έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που είναι υγιείς, δεν καπνίζουν, έχουν καλό δείκτη σωματικού βάρους, αθλούνται ή κάνουν πρωταθλητισμό έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως τείνουν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στον COVID-19. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δυστυχώς, το είδαμε.
Όμως ο αθλητισμός, ναι, βοηθάει πολύ. Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο πρωταθλητισμός και γενικά οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά είναι συνετοί και συνεπείς. Ο αθλητισμός λειτουργεί ως πυξίδα για τη ζωή τους, πειθαρχούν πιο εύκολα. 
Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες εγκλεισμού είναι σημαντικό να γυμναζόμαστε αλλά και να κάνουμε καλή διατροφή. Ενισχύεται έτσι το ανοσοποιητικό και θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όχι μόνο τον κορονοϊό, αλλά και οποιαδήποτε ίωση ή γρίπη. Να τονίσω ότι η γυμναστική, ειδικά μέσα στο σπίτι, βοηθά πολύ και την ψυχολογία μας, που έχει κάπως "φθαρεί" τις τελευταίες εβδομάδες» 

ΕΡ: Η μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αθληθούν πόσο θα τους επηρεάσει ενόψει των Ολυμπιακών προκρίσεων;

«Η ΚΟΕ, στης οποία το ΔΣ ανήκω και εγώ, ήταν η πρώτη ομοσπονδία που έλεγε ότι προέχει η υγεία και προέτρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του πρωθυπουργού και του ΕΟΔΥ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, την Κυριακή, πρότεινε την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση της οριστικής αναβολής. Ήταν λογικό και απαραίτητο να γίνει. Επαναλαμβάνω: αυτή τη στιγμή προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τους πρωταθλητές μας. Από την στιγμή που θα υπάρχει χρόνος, θα φτιάξουν το πρόγραμμά τους. 
Συμφωνώ στο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μεγάλο γεγονός, αλλά όταν βλέπουμε τόσους θανάτους παγκοσμίως και τόσους ανθρώπους να βρίσκονται σε καραντίνα, πρέπει, προφανώς, να επικεντρωθούμε στη δημόσια υγεία! Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος τους Αγώνες ή να περιμένει να δει αποδόσεις υψηλού επιπέδου. Μας έχει επηρεάσει όλους αυτό.  Ήταν απολύτως ορθή η απόφαση, για τη μη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο!»

ΕΡ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε, με ευλάβεια θα έλεγα, όλες τις οδηγίες της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ. Να μείνουμε σπίτι. Γιατί η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγάλη. Δεν είναι, όπως ατυχώς λέγεται από κάποιους, μια απλή γρίπη.
Πάντως, αυτή η ιστορία είναι και μια ευκαιρία να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η πειθαρχία και η ατομική ευθύνη των πολιτών. Με βάση αυτά, ευελπιστώ ότι, τελικά, ο κορονοϊός θα μας κάνει πιο υπεύθυνους πολίτες άρα και καλύτερους ανθρώπους.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ