ΤΕΧΝΙΚΗ

Το γλυκό "αντίο" του Λουκά Καρετζόπουλου

  14.01.2017 14:42       8968

Παγκόσμιος πρωταθλητής, κάτοχος παγκοσμίου και πανελληνίων ρεκόρ και αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στο χώρο του Υγρού Στίβου.

Ο Λουκάς Καρετζόπουλος, πρωταθλητής στο άθλημα της Τεχνικής Κολύμβησης, έλαβε στα 26 του χρόνια την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να ακολουθήσει ένα νέο μονοπάτι στη ζωή του και την επαγγελματική του καριέρα.

Ο Έλληνας κολυμβητής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος μίλησε εφ' όλης της ύλης. Αναφέρθηκε στην αιτία που τον οδήγησε να λάβει την απόφαση να αποσυρθεί, έκανε μια ανασκόπηση της αγωνιστικής του καριέρας, ενώ έδωσε και τη δική του συμβουλή στα νέα παιδιά που σκέφτονται να ασχοληθούν με το άθλημα της Τεχνικής κολύμβησης αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.

"Ο λόγος που με οδήγησε στην απόφαση να αποσυρθώ είναι επαγγελματικός. Έλαβα την απόφαση αυτή διότι έχω βάλει στόχο να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και εν συνεχεία να εργαστώ στο λογιστικό γραφείο που διατηρεί η οικογένειά μου. Γενικότερα είχα σκοπό να ασχοληθώ με αυτό τον κλάδο όμως τα πράγματα έμειναν λίγο πίσω λόγω της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και πλέον θέλω να καταφέρω να το κάνω πράξη και πάλι", σημείωσε αρχικά ο 26χρονος πρωταθλητής, προσθέτοντας:

"Δεν ήταν εύκολη η απόφασή μου και ακόμη με "τρώει" μέσα μου, όμως δεν γινόταν να κάνω κάτι διαφορετικό. Έπρεπε να σκεφτώ το μέλλον μου και δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν τα ημίμετρα, επομένως από τη στιγμή που στον αθλητισμό έφτασα σε ένα σημείο που επεδίωκα, τώρα ήρθε η ώρα να προσηλωθώ σε μια άλλη πτυχή της ζωής μου. Ήθελα να σταματήσω σε ένα υψηλό επίπεδο και όχι να συνεχίσω δίχως να μπορώ να έχω πλήρη προσήλωση".

Ο Λουκάς Καρετζόπουλος έχει στο παλμαρέ του σπουδαίες διακρίσεις, ενώ έχει καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. επιφάνεια, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βόλου το 2016. Ο ίδιος αναφερόμενος στις σπουδαιότερες στιγμές του, υπογράμμισε:

"Η αρχή και πρώτη μεγάλη στιγμή ήταν το χρυσό μετάλλιο το 2013 στο Καζάν, που είναι το πρώτο μου πολύ σπουδαίο επίτευγμα. Εκεί ένιωσα πως έχω αρχίσει να εκπληρώνω τους στόχους που έχω θέσει ως αθλητής. Ακολούθησαν όμως κι άλλες μεγάλες νίκες, με αποκορύφωμα το 2016 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βόλου όπου κατέρριψα το Παγκόσμιο ρεκόρ και αισθάνθηκα ακόμη μεγαλύτερη καταξίωση. Το 2013 νομίζω πως ήταν η πρώτη μου επιτυχία ως αθλητής, αλλά στο Βόλο ήμουν πλέον πιο ώριμος και πιο ολοκληρωμένος".

Σχετικά με το αν είχε αρνητικές στιγμές εκτός από θετικές, οι οποίες έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του: "Σίγουρα όχι μόνο εγώ αλλά και κάθε αθλητής έχει τα πάνω και τα κάτω του, την επιτυχία και την αποτυχία του. Υπήρχαν στιγμές που σκέφτηκα να σταματήσω, όμως τελικά βρίσκεις διαρκώς δύναμη να συνεχίζεις και αφήνεις πίσω σου τα αρνητικά".

Για το αν υπήρχε κάποιος ο οποίος τον στήριξε περισσότερο καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Έλληνας πρωταθλητής σημείωσε: "Περισσότερο από όλους με στήριξε φυσικά η οικογένειά μου και ήταν πάντα δίπλα μου. Επίσης, ο προπονητής μου, ο Πέτρος ο Χαϊδάρης ήταν ο άνθρωπος που με έκανε αυτόν που είμαι, ενώ βέβαια υπήρχε και η στήριξη της Ομοσπονδίας αλλά και του συλλόγου μου, του ΝΟ Αμφιθέας".

Ερωτώμενος για το τι συμβουλή θα έδινε στα νέα παιδιά που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον χώρο της Τεχνικής κολύμβησης, ο Λουκάς Καρετζόπουλος τόνισε: "Πιστεύω πως όλα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν όχι μόνο με το άθλημά μας αλλά με τον αθλητισμό γενικότερα, θα πρέπει πάντοτε να θέτουν στόχους σε ό,τι κάνουν και από εκεί και έπειτα, με πολλή προπόνηση, υπομονή, πείσμα και επιμονή θα καταφέρουν να τους υλοποιήσουν. Το παν είναι να θέτεις τους στόχους".

Σε σχέση με το τι του προσέφερε γενικότερα η ενασχόλησή του με την Τεχνική κολύμβηση και τον Υγρό Στίβο, ανέφερε: "Ο αθλητισμός σε βοηθά πολύ στο να χτίσεις τον χαρακτήρα σου, να έχεις πειθαρχία και να μάθεις να αγωνίζεσαι. Αυτό θα σε ακολουθεί μετέπειτα σε όλη τη ζωή σου και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι και θα κερδίζεις και θα χάνεις κατά καιρούς. Το βασικότερο είναι να αντιληφθείς πως δεν γίνεται να κερδίζεις πάντοτε και ακόμη και όταν έρχεται η ήττα να μπορείς να την διαχειριστείς σωστά. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο αθλητισμός σε βοηθά πολύ στην οικοδόμηση και διαμόρφωση του χαρακτήρα σου για τη μετέπειτα ζωή σου".

Τέλος, ο 26χρονος πρωταθλητής ρωτήθηκε και για το τι είναι εκείνο που θα του λείψει περισσότερο, τώρα που αποχωρεί πλέον πλήρης από την ενεργό δράση: "Εκείνο που νομίζω πως θα στερηθώ περισσότερο και ήδη το σκέφτομαι, είναι ο ίδιος ο αγώνας, η κόντρα, ο συναγωνισμός αλλά και το συναίσθημα της επιτυχίας, όταν έχεις καταφέρει τους στόχους σου. Γενικότερα θα μου λείψουν πολλά, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου και σε επιβραβεύουν, το κλίμα και η αγωνία. Το πρωταρχικό πάντως που σου μένει είναι η στιγμή, το άγχος πριν από τον αγώνα και τα όμορφα συναισθήματα. Βέβαια, το μέλλον ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει, ίσως κάποια στιγμή αποφασίσω να ασχοληθώ και πάλι με το αγώνισμα".

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ