ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / ΕΚΟΦ 1984 - ΚΟΕ 2021

ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  17.03.2021 13:39       3359

Φθινόπωρο του 1984, το ...σκαρί της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων σαλπάρει, από τη γωνία Νικοδήμου και Φιλελλήνων, σε ένα κλασσικό 3άρι αθηναϊκό διαμέρισμα που ήταν η έδρα της, με τον νέο πρόεδρο της (Δημήτρης Διαθεσόπουλος) στο τιμόνι.

Πέρασε θάλασσες, φουρτούνες και μποφώρ, μα έβρισκε πάντα τη ρότα να ταξιδέψει γαλήνια και να πιάσει απάνεμα λιμάνια. Να βρει την Ιθάκη του.

Να φτάσει στην Κορυφή, να αναδείξει Κορυφές, να καταγράψει Κορυφαίες Επιτυχίες του Παγκόσμιου Αθλητισμού, να γίνει το ... Quenn Mary στον Υγρό Στίβο και τον Ελληνικό Αθλητισμό γενικότερα.

Τριάντα επτά (37) χρόνια μετά και καθώς η Ομοσπονδία οδεύει στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης (28&29 Μαρτίου 2021), παραθέτουμε όλη αυτή την ονειρική διαδρομή, ως κατάθεση ψυχής, στην Κοινωνία των Αθλημάτων μας τα οποία και υπηρετήσαμε με την τελευταία ικμάδα της δύναμης και αφοσίωσης μας, όλα αυτά τα χρόνια κι είμαστε υπερήφανοι γι αυτό.

Ακολουθούν:

Α. Μήνυμα της ΚΟΕ προς τα Σωματεία

Β. Η Διοικητική Ανάπτυξη της Ομοσπονδίας

Γ. Συγκριτικοί Πίνακες Μεταλλίων

Δ. Συνοπτική παρουσίαση της μαούνας που έγινε το υπερωκεάνιο του Ελληνικού Αθλητισμού.

Α. ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ

 - Τον Οκτώβρη του 1984 η Κολυμβητική Παράταξη με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ» (Ε.Φ.Κ.Α.) διεκδίκησε τη Διοίκηση της τότε ΕΚΟΦ και ήδη Κ.Ο.Ε. και με συντριπτική πλειοψηφία έγινε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, που από την Οκτώβρη 1984 μέχρι σήμερα, πλην της περιόδου Σεπτέμβρη 1990 έως Δεκέμβρη 1994, αποτελεί, με εναλλαγές προσώπων στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά περιόδους, τη Διοίκηση της Κ.Ο.Ε. και την οδήγησε στο απίστευτο επίπεδο που θα διαπιστώσετε παρακάτω. 

Ηγέτης και επικεφαλής της ΕΦΚΑ ήταν και παραμένει ο Πρόεδρος της Κ.Ο.Ε. Δημήτρης Διαθεσόπουλος και κοντά του όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Κατσαρός, ο Δημήτρης Σαρακατσάνης μετέπειτα ο Ηλίας Ξιάρχος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ο.Ε. τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

- Αυτή η Αθλητική Παράταξη, χωρίς πολιτικά χρώματα και πρόσημα, παρά ΜΟΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, έκανε το θαύμα ώστε η Κ.Ο.Ε. σήμερα να είναι μεταξύ 48 Αθλητικών Ομοσπονδιών και άλλων Αθλητικών Οργανώσεων η ΠΡΩΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ βάσει του προγράμματος «ΧΙΛΩΝ» της Γ.Γ.Α.  Αυτό είναι η τιμή και η υπερηφάνεια όλων μας όσων ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια της Κ.Ο.Ε. με οιαδήποτε ιδιότητα.

 

  • Η Κ.Ο.Ε. σαν η ΠΡΩΤΗ Αθλητική Ομοσπονδία της χώρας μας, με τις τεράστιες ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ της, πρέπει να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ και αυτό είναι το μέλημα και ο στόχος μας όσων ανήκουμε σ’ αυτό το χώρο, ο ΠΡΩΤΟΣ είναι ΠΡΩΤΟΣ και δεν υπάρχει τίποτα πάνω από αυτόν. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούνται και τα σωματεία-μέλη της Κ.Ο.Ε. να το κατοχυρώσουν και να το διαφυλάξουν μέσα από τις εκλογές της Κ.Ο.Ε. για νέα Διοίκηση που θα γίνουν στις 28-29 Μάρτη 2021.  Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι:  H K.O.E. να παραμείνει ΠΡΩΤΗ Αθλητική Ομοσπονδία, η Κ.Ο.Ε. να παίζει ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ρόλο στα Αθλητικά δρώμενα της Χώρας μας και σ’ αυτό πρέπει όλα τα σωματεία-μέλη της Κ.Ο.Ε. να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ και φυσικά αυτή την υποχρέωση την έχει και η Ε.Φ.Κ.Α. και τα άτομα που την αποτελούν και θα εξακολουθούν να δουλεύουν και να πορεύονται ασταμάτητα, γιατί είναι ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε τις ΑΞΙΕΣ της Κ.Ο.Ε. που με κόπο ασταμάτητα κτίσαμε.

  • Στη συνέχεια παραθέτουμε πολύ επιγραμματικά τι ΕΚΟΦ παρελήφθη το 1984 και τι Κ.Ο.Ε. υπάρχει σήμερα, τα στοιχεία είναι καταλυτικά και αδιάψευστα!!!

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΟΦ – ΚΟΕ (1984-2021)  ΜΕΧΡΙ ΟΚΤΩΒΡΗ 1984:

-   Γραφεία: 100 τ.μ. περίπου επί των οδών Νικοδήμου και Φιλελλήνων.

-   Υπάλληλοι: 7 άτομα και 1 part time

-   Προϋπολογισμός ετήσιος: 21.000.000 δρχ. δηλαδή 61.628 Ευρώ.

-   Αγωνιστική περίοδος: Mία (1) εβδομάδα στο Ζάππειο Κολυμβητήριο και όλα τα Πρωταθλήματα μαζί των τότε αθλημάτων Κολύμβησης, Υδατοσφαίρισης Ανδρών, Καταδύσεων και ένα (1) Παμπεριφερειακό σε μία πόλη της Περιφέρειας.

-   Ομοσπονδιακοί Προπονητές: Δύο (2) μόνον στην Υδατοσφαίριση που προσελήφθησαν λίγο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη 1984.

-   Διοικητική Οργάνωση:  (Αγωνιστικό, Οικονομικό, Μηχανοργάνωση, Τμήμα Υδατοσφαίρισης, Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνείς Διοργανώσεις κ.λ.π.) ΜΗΔΕΝΙΚΗ, όλοι για όλα!!!!

-   Επιστημονική Υποστήριξη:  ΜΗΔΕΝΙΚΗ

-   Εθνικές Ομάδες:  ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ, αν πηγαίναμε σε διοργανώσεις.

-   Αποκέντρωση-Περιφερειακές Επιτροπές:  ANYΠΑΡΚΤΕΣ

-   Συμμετοχή σε Διεθνή Όργανα (FINA-LEN): ANYΠΑΡΚΤΗ

-   Αθλήματα: Tρία (3) Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση ΜΟΝΟ ΑΝΔΡΩΝ, Καταδύσεις.

-   Aριθμός Σωματείων-Μελών ΕΚΟΦ Οκτώβρης 1984:  76 Σωματεία.

-   Μηχανοργάνωση ΚΟΕ:  Mόνο Μηχανογραφικές λίστες κολυμβητών

-    ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΕ:

-   Γραφεία: 1.000 τ.μ. περίπου επί της Λεωφ. Συγγρού 137

-   Υπάλληλοι - Μισθοδοτούμενοι: ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ (62)!!! Συμπεριλαμβανομένων Τεχνικών Συμβούλων, Προπονητών, Επιστημόνων κ.λ.π.

-   Προϋπολογισμός ετήσιος: περίπου 3.300.000 Ευρώ.

-   Αγωνιστική περίοδος: Από Οκτώβρη κάθε έτους έως Δεκέμβρη του επόμενου χρόνου δηλαδή 14 μήνες το χρόνο!!!!

-   Πρωταθλήματα – Ημερίδες κ.λ.π. σε ετήσια βάση σε όλα τα αθλήματα της Κ.Ο.Ε.:  ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ (225)!!!

-   Ομοσπονδιακοί Προπονητές το 2020: Τριάντα ένας (31)!!!  

-   Διοικητική Οργάνωση – Τμήματα:  Αγωνιστικό, Οικονομικό, Μηχανοργάνωση, Υδατοσφαίριση, Διεθνείς Σχέσεις - Διεθνείς Διοργανώσεις, Γραφεία Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη), Πελοποννήσου (Πάτρα), Εθνικών Ομάδων, Γραφείο Τύπου.

-   Επιστημονική Υποστήριξη:  Δύο (2) γιατροί, δύο (2) φυσιοθεραπευτές και τώρα λόγω πανδημίας μία (1) μονάδα COVID (τεστ) για τις Εθνικές Ομάδες.

-   Εθνικές Ομάδες:  ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (24)!!!!!

-   Συμμετοχή σε Διεθνή Όργανα: Στο Διοικητικό Συμβούλιο (Bureau της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) FINA, στο Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας LEN, Πρόεδρο στη Μεσογειακή Συνομοσπονδία Κολύμβησης (COMEN) και στις ΠΛΕΙΣΤΕΣ στις Τεχνικές Επιτροπές αυτών των Διεθνών Οργανώσεων των Aquatics (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Καλλιτεχνική Κολύμβηση, Τεχνική Κολύμβηση, Καταδύσεις κ.λ.π.)

-   Αποκέντρωση-Περιφερειακές Επιτροπές: ENNEA (9) Περιφερειακές Επιτροπές με συμμετοχή εκπροσώπων ΟΛΩΝ σχεδόν των Περιφερειακών Σωματείων.

-   Αθλήματα: ΕΞΙ (6) Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση ΑΝΔΡΩΝ και ΓΥΝΑΙΚΩΝ, Καλλιτεχνική Κολύμβηση, Τεχνική Κολύμβηση, OPEN Water, Καταδύσεις.

-   Aριθμός Σωματείων-Μελών KOE Δεκέμβρης 2020:  ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ (422) αν και στη Γ.Σ. του Μάρτη 2020 η ΚΟΕ διέγραψε από τα Μητρώα της 110 Σωματεία.

-   Μηχανοργάνωση ΚΟΕ:

1986:  Ξεκινά η μηχανογράφηση των δελτίων και της κολύμβησης σε συνεργασία με την εταιρεία Computer Project.

1993:    Aναλύουμε τις ανάγκες των μεταγραφών που μηχανογραφούνται και αυτές

2000: Λόγω της αλλαγής χιλιετίας φεύγουμε από το περιβάλλον DOS σε Windows και αναλύουμε εξ αρχής και μηχανογραφούμε και τις Kαταδύσεις.  Αυτό το εγχείρημα ολοκληρώνεται το 2003, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνική Οργανωτική Ο.Ε.

2006:  Υλοποιούμε δικό μας server που βρίσκεται στα γραφεία μας και μηχανογραφούμε Kαταδύσεις και Υδατοσφαίριση.  Ταυτόχρονα υλοποιείται η πρώτη μας ιστοστελίδα που έχει αναβαθμιστεί 9 φορές μέχρι σήμερα.

2012:  Mηχανογραφείται το αγωνιστικό πρόγραμμα της Καλλιτεχνικής Κολύμβησης.

2018:  Eίναι η χρονιά που αρχίζουμε να δημιουργούμε δικό μας software χωρίς κανένα κόστος (π.χ. η πλατφόρμα Covid για τα Σωματεία).

2019:  Αναβαθμίζεται ο κεντρικός server της Ομοσπονδίας (επένδυση 50.000€)

- Συνεργασία με την εταιρεία, εταίρο της FINA & LEN Microplus για εξαρχής μηχανογράφηση όλων των αθλημάτων και υπηρεσιών σε online βάση, γεγονός που κάνει όλες τις υπηρεσίες μας να είναι live και εξ αποστάσεως (συνολικό κόστος έργου 450.000 αλλά επειδή πήραν από εμάς desktop τεχνογνωσία θα πληρώσουμε 170.000€ σε βάθος 5 χρόνων).  Δική μας live TV και Social Media.

- Συνεργασία με φορείς – Πολιτεία:

- Ίδρυμα ΝΙΑΡΧΟΣTo 2016 άρχισε, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Α.Μ.Κ.Ε. «Αναγέννηση και Πρόοδος», η επιστημονική υποστήριξη και αξιολόγηση σε μεγάλο αριθμό αθλητών των αναπτυξιακών ηλικιών.  Οι μετρήσεις αυτές και η επιστημονική παρακολούθηση, υλοποιείται από το Sports Excellence και την Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του ΕΚΠΑ, αποτελεί δε δωρεά από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Το σύνολο των αθλητών του ως άνω προγράμματος ήταν 929 κολυμβητές-τριες και 100 υδατοσφαιριστές-τριες, συνολικά 1.020 αθλητές-τριες.

Έγιναν 79 συγκεντρώσεις για επιστημονικές μετρήσεις, 7 camp, 1.296 επιστημονικές αξιολογήσεις – μετρήσεις και 20 σεμινάρια.

Πρόγραμμα εισαγωγής στην Α΄βάθμια Εκπαίδευση του μαθήματος της Κολύμβησης:

To ως άνω πρόγραμμα εισαγωγής του αθλήματος της Κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο αφορούσε μαθητές της 3ης και 4ης τάξης των Δημοτικών Σχολείων, διοικητικά ως προς τα εκπαιδευτικά ζητήματα, υπεύθυνη ήταν η Δ/νση Φ.Α. του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτό το είχε αναλάβει η Γ.Γ.Α.   Η Κ.Ο.Ε. είχε την ευθύνη της διαχείρισης του προγράμματος δηλαδή προκηρύξεις, αξιολόγηση και πρόσληψη των ωρομίσθιων προπονητών Καθηγητών Φ.Α. (Κ.Φ.Α.). Την καθοδήγηση αυτή ως προς την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και την οικονομική διαχείριση (ωράριο απασχόλησης, μισθολογική αποζημίωση, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).  Το πρόγραμμα λειτούργησε με την πιο πάνω δομή για τρία (3) συνεχή χρόνια έχοντας καταγράψει συνολικά τα παρακάτω στοιχεία:

Αριθμός Κολυμβητηρίων                         100

Αριθμός Σχολείων                               4.648

Σχολικά τμήματα                                 8.049

Αριθμός μαθητών                            143.611

Μόνιμοι Κ.Φ.Α.                                     210

Ωρομίσθιοι Κ.Φ.Α.                              1.116

Γ. ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΑΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

1. ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

ΑΘΛΗΜΑΤΑ       ΚΟΕ           ΕΦΚΑ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ         199 (40-55-104) 179 (38-51-90)

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΚΟΛ.  26 (6-10-10)        26 (6-10-10)

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ    61 (14-17-30)      55 (14-16-25)

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ          19 (3-2-14)         18 (3-2-13)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ (Σ) 37 (3-9-25)         36 (3-8-25)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛ.      180 (51-71-58)    180 (51-71-58)

.......................................................................................................

ΣΥΝΟΛΑ              522 (117-164-241) -  494 (115-158-221)

.......................................................................................................

Όπως προκύπτει από τον πιο πάνω Πίνακα, με την Διοίκηση της Ενότητας Φίλων Κολυμβητικών Αθλημάτων (ΕΦΚΑ), συνεισφέραμε στην κατάκτηση του 94,6% των συνολικών Μεταλλίων της ΚΟΕ!

Τα Μετάλλια δε αυτά, αφορούν διοργανώσεις με μεγάλη διεθνή απήχηση, όπως αυτές αναφέρονται στον επόμενο Πίνακα κατανομής ανά διοργάνωση.

Αξιοπρόσεκτο επίσης στοιχείο, το γεγονός πως το άθλημα της Κολύμβησης, συγκεντρώνει το 43% του συνολικού αριθμού των Μεταλλίων.

2. ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΑΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

                                   ΚΟΕ                 ΕΦΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  3 (1-2-0)          3 (1-2-0)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤ. Α-Γ 33 (9-10-14)    33 (9-10-14)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤ. Α-Γ 54 (8-22-24)     53 (8-21-24)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΝΕΩΝ     2 (0-2-0)           2 (0-2-0)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΩΝ      81 (23-25-33)   81 (23-25-33)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΕΩΝ      161 (32-50-79)  156 (32-49-75)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ 11 (7-3-1)         11 (7-3-1)

WORLD LEAGUE          7 (1-0-6)          7 (1-0-6)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ 25Μ. (ΚΟΛ.) 13 (2-3-8)     13 (2-3-8)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ 18 (3-4-11)        18 (3-4-11)

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΑ         7 (0-2-5)           6 (0-2-4)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 98 (16-29-53)  7 7 (14-25-38)

ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚ. 34 (15-12-7) 34 (15-12-7)

...................................................................................................................

ΣΥΝΟΛΑ                522 (117-164-241) -  494 (115-158-221)

....................................................................................................................

Στον πιο πάνω Πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι κορυφαίες διοργανώσεις, όπου και κατακτήθηκαν τα συγκεκριμένα Μετάλλια.

Αξιολογώντας πάντως μόνον αυτά, σε Ολυμπιακούς. Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Κύπελλα, διαπιστώνεται πως η συνεισφορά της Διοίκησης μας υπήρξε καταλυτική, με τη συγκέντρωση 383 Μεταλλίων, ποσοστό δηλαδή 98,2% επί του συνόλου των 390!

Δ. Η ... Μαούνα (1927-1984)

*Τρία (3) Αθλήματα (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση Ανδρών, Καταδύσεις)

*Εβδομήντα έξι (76) Σωματεία, ο πολύγραφος της Νικοδήμου, τα Πανελλήνια πρωταθλήματα μηνός Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία της Αθήνας και των περιχώρων της

*1935-1984, μόλις ένα (1) Εθνικό πρωτάθλημα Κολύμβησης εκτός τειχών (Θεσσαλονίκη 1983)

*Οι Βαλκανικοί Αγώνες το απώγειο των διεθνών διοργανώσεων στην Ελλάδα

*Πενήντα επτά (57) χρόνια, από την ίδρυση της Ομοσπονδίας (1927-1984), όλα κι όλα 15 Μετάλλια, με ταβάνι τους Μεσογειακούς Αγώνες (Κολύμβηση 14, Υδατοσφαίριση 1)

Β' Κατηγορία της Ευρώπης, ο γνώριμος χώρος που πηγαινοερχόταν τα Αθλήματα μας

*Κανένας διασυλλογικός τίτλος σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα Υδατοσφαίρισης

*Οι Κυβερνητικοί Επίτροποι, οι Ναύαρχοι και οι δοτές Διοικήσεις

Η 4ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ (Σεπτέμβρης 1990-1994)

*Διάσπαση της Ενότητας και του Ενιαίου του χώρου των Αθλημάτων μας (ΕΟΥΔ 1993 - 94)

*Ρεβανσισμός και ποινικοποίηση του Αθλητισμού

*Η εποχή του “αρχίζουμε από το μηδέν”, που καταλήγει στο απόλυτο μηδέν

*Διάλυση των πρώτων Δομών Ανάπτυξης και Προγραμματισμού

*Εξαφανισμένοι και απόντες στην μετέπειτα πορεία της Λεωφόρου των Μεγάλων Επιτυχιών και της Καταξίωσης της Ομοσπονδίας και των Αθλημάτων της στην Κορυφή της Πυραμίδας του Ελληνικού Αθλητισμού

Ο Θησαυρός του ... Queen Mary (1984- Αύγουστος 1990 & 1995-2021)

*Ριζική αναδιάρθρωση δομών, οργάνωσης, προγραμματισμού, καινοτόμου σχεδιασμού

*Τρία (3) νέα Αθλήματα (Καλλιτεχνική (Συγχρονισμένη) κολύμβηση 1990, Open Water 2001, Τεχνική κολύμβηση 2010) και Υδατοσφαίριση Γυναικών (1988), με την Ομοσπονδία πλέον των 6 Αθλημάτων

*Τετρακόσια είκοσι δύο (422) Σωματεία, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ενεργοί Αθλητές / τριες, 24 Εθνικές Ομάδες

πρώτη Ομοσπονδία της Μηχανογράφησης (1986), της Ψηφιοποίησης, της Διαύγειας και Διαφάνειας, της Αγωνιστικής δράσης όλο το χρόνο, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια

*Έντεκα (11) Εθνικά πρωταθλήματα Κολύμβησης στην Περιφέρεια, από το 1985

*Δεκάδες Διεθνή Τουρνουά, Μίτινγκ και Συναντήσεις στην Περιφέρεια, με ουσιαστική και καθοριστική για τα Αθλήματα μας αγωνιστική αποκέντρωση

*Καθιέρωση (1987) του κορυφαίου διεθνούς μίτινγκ“Ακρόπολις”, με συμμετοχή κορυφαίων μορφών της παγκόσμιας κολύμβησης

*Δέκα τέσσερα (14) Πανελλήνια πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης, όλων των Κατηγοριών, κάθε χρόνο

*Είκοσι επτά (27) Κορυφαίες Διοργανώσεις, στην Ελλάδα

1.      1987 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

2.      1987 ΑΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΦΗΒΩΝ

3.      1991 ΑΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ

4.      1997 ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

5.      1999 ΑΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΠΡΟΚΡ.)

6.      2000 ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (25Μ.)

7.      2002 ΠΑΤΡΑ WORLD LEAGUE ΑΝΔΡΩΝ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

8.  2006 ΑΘΗΝΑ WORLD LEAGUE ΑΝΔΡΩΝ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

9.  2007 ΧΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

10.  2008 ΧΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

11.  2009 ΧΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

12.  2010 ΒΟΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΠΡΟΚΡ.)

13.  2011 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

14.  2012 ΒΟΛΟΣ WORLD LEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ)

15.  2012 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

16.  2013 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

17.  2014 ΧΑΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΝΕΩΝ

18.  2014 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ

19.  2015 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

20.  2015 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

21.  2016 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ

22.  2017 ΒΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

23.  2018 ΠΑΤΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

24.  2018 ΒΟΛΟΣ EUROPA CUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ)

25.  2019 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ WORLD SERIES ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

26.  2019 ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ

27.  2019 ΒΟΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ (Κ18)

Σημείωση: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1991 ανατέθηκε στην ΕΚΟΦ, με απόφαση της LEN στη Γλασκόβη, στις 28 Μαϊου 1988

*Τετρακόσια ενενήντα τέσσερα (494) Μετάλλια (117 Χρυσά), έως και την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (Ολυμπιακοί Αγώνες) / (Κολύμβηση 179, Υδατοσφαίριση 55, Καταδύσεις 18, Καλλιτεχνική (Συγχρονισμένη) 36, Open Water 26, Τεχνική 180, στα 32 συνολικά χρόνια, ουσιαστικής προσφοράς και δράσης

Με Κορυφές των Κορυφών:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (3): Χρυσό στις Καταδύσεις, Αργυρό στην Υδατοσφαίριση Γυναικών (2004), Αργυρό στην Μαραθώνια Κολύμβηση (2016)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ (12): Χρυσά (2) στο Open Water (2011, 2013), Χρυσό στην Υδατοσφαίριση Γυναικών (2011), Χρυσό (2005) και Αργυρό (2019) στην Κολύμβηση, Χάλκινα (2) στην Υδατοσφαίριση Ανδρών (2005, 2015), Χρυσά (5) στην Τεχνική κολύμβηση (2013, 2015, 2016, 2018)

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ (6): Χρυσά (3) στην Κολύμβηση (2008, 2012, 2016), Αργυρά (3) στην Υδατοσφαίριση Γυναικών (2010,

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ / ΝΕΑΝΙΔΩΝ (22): Χρυσά (3) στην Υδατοσφαίριση Νέων ανδρών (2001, 2017, 2019), Χρυσό (1997) στην Υδατοσφαίριση Νέων γυναικών, Χρυσά (3) στην Κολύμβηση (2011, 2013, 2019), Χρυσό (2018) στην Υδατοσφαίριση Εφήβων, Χρυσό (2012) στην Υδατοσφαίριση Νεανίδων, Χρυσά (13) στην Τεχνική κολύμβηση (2011, 2012, 2014, 2016, 2017)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ (1): Αργυρό (1997) στην Υδατοσφαίριση Ανδρών

WORLD LEAGUE (1): Χρυσό (2005) στην Υδατοσφαίριση Γυναικών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ (1): Χρυσό (2018) στην Υδατοσφαίριση Γυναικών

*Από τη μη συμμετοχή της ελληνικής Κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης (1994) στην Κορυφή του Κόσμου το 2005 (Γρηγοριάδης)

*Οι αριθμοί των Μεταλλίων καταλυτικοί (σε παρένθεση η εποχή της ...μαούνας):

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 3 (0)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ 33 (0)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΩΝ 53 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ 2 (0)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ 81 (0)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ 156 (5)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ 11 (0)

WORLD LEAGUE 7 (0)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 25Μ. (ΚΟΛ.) 13 (0)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ 18 (0)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 77 (21)

Σημείωση: Δεν υπολογίζονται τα 10άδες Μετάλλια σε Μεσογειακά Κύπελλα και Βαλκανικούς Αγώνες

*Δέκα πέντε (15) συνολικά Ευρωπαϊκοί Τίτλοι, σε ανδρικές και γυναικείες ομάδες υδατοσφαίρισης

*Παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, με τη συμμετοχή σε κορυφαίες θέσεις και Επιτροπές των Διεθνών Ομοσπονδιών (Fina, Len, Cmas, Comen)

*Παγκόσμια Συνέδρια και κορυφαίες δράσεις σε όλα τα Αθλήματα μας (1989 Ζάππειο, 1995 Γλυφάδα, 1998 Αθήνα, 1998 Πάτρα – Βενετία – Πάτρα, 1999 Θεσσαλονίκη, 2002 Αθήνα, 2014 Αθήνα)

*Η Ομοσπονδία των Κορυφαίων του Ελληνικού Αθλητισμού (Ψηφοφορία ΠΣΑΤ) επί σειρά ετών (1985, 1986, 1987, 2001, 2002, 2005) & συνεχόμενα (2010-2018) (τριπλή παρουσία το 2011, Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά, Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γυναικών)

*Τα Αθλήματα μας, ταξιδεύουν σε όλο το Κόσμο (αναμνηστικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ το 2011 για Σπύρο Γιαννιώτη και Εθνική Ομάδα Γυναικών)

*Οι Αθλητές μας φιγουράρουν στην Κορυφή του Κόσμου (Αλεξάνδρα Ασημάκη 2011)

*Η Ομοσπονδία της Δημοκρατικής λειτουργίας και Αποκέντρωσης (Περιφερειακές Επιτροπές)

*Λόγος, άποψη και θέση παρεμβατική που καθορίζει τις εξελίξεις και δεν γίνεται ακολούθημα , πέρα από κόμματα και αγκυλώσεις (Στην πρωτοπορία των κινητοποιήσεων με παρέμβαση – ενημέρωση του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής το 2008, για την κατάργηση των Κινήτρων στον Αθλητισμό)

*Μεγάλες Χορηγικές συνεργασίες (Minoan Lines 2001-2004, Stoiximan 2015-2024, Arena 2019 - Σήμερα)

*Η Ομοσπονδία που βάση αδιάσειστων και τεκμηριωμένων στοιχείων, είναι πρώτη στην Ολυμπιακή αξιολόγηση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και πρώτη στην ετήσια αξιολόγηση από την Πολιτεία (πρόγραμμα “Χίλων” ΓΓΑ)

TO QUEEN MARY ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Αυτή την Ομοσπονδία αφήνουμε παρακαταθήκη, με τον αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό νόμο Αυγενάκη, στις επόμενες γενιές που γαλουχήθηκαν και διέπρεψαν στην θριαμβευτική πορεία των Αθλημάτων μας.

Την παραλάβαμε σκαρί ... μαούνας, την φτιάξαμε με όλους εσάς (Αθλητές, Προπονητές, Παράγοντες, Σωματεία), Υπερωκεάνιο ...

Με την υπόσχεση πως θα είμαστε εδώ, θεματοφύλακες της ιστορικής κληρονομιάς των Επιτυχιών της.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021