ΦΩΤΟ: Η Ζωή Δημοσχάκη
Μέρος 5ον (2001-2003)
Του Φώντα Χήτα
Η περίοδος 2001-03, είναι από τις πλέον σπουδαίες σε διακρίσεις για τα αθλήματα του υγρού στίβου. Μέχρι τις παραμονές του μεγάλου αθλητικού ραντεβού, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004), τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
2001
*Το 2001 αρχίζει να υλοποιείται το 4ετές χορηγικό πρόγραμμα των Μινωϊκών Γραμμών για τον υγρό στίβο, από τα σημαντικότερα στο χώρο του αθλητισμού, μετά από σχετική συμφωνία με την ΚΟΕ.
*Τον Απρίλη, η γυναικεία ομάδα του ΑΝΟ Γλυφάδας μετέχει στο Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Καπ (19-21/4, Ντουναϊβάρος), με τον Γιώργο Κατσούλη στον πάγκο και είναι φιναλίστ (2η)
*Στο «Ακρόπολις» μίτινγκ, τον Μάη, δίνουν μεταξύ των άλλων το παρόν οι Πίτερ φαν ντε Χούγκεμπαντ και Άνιες Κόβακς.
*Τον ίδιο μήνα στο Ντουμπρόβνικ, ο Ολυμπιακός με τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς στην τεχνική ηγεσία, παίζει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (19/5), με αντίπαλο την τοπική Γιουγκ και τον Σλοβένο ρέφερι Μπόρις Μαργκέτα... Ισόπαλη (5-5) η κανονική διάρκεια και ήττα στην παράταση (7-8).
*Στους Μεσογειακούς Αγώνες (Τύνιδα) η Ελλάδα κερδίζει 11 συνολικά μετάλλια στην κολύμβηση, με εντυπωσιακή εμφάνιση. Χρυσά με τη Ζωή Δημοσχάκη (200μ ελεύθερο), τη σκυτάλη 4χ200μ ελεύθερο (Μαγγανάς, Ξυλούρης, Οικονόμου, Γιαννιώτης), τον Σπύρο Γιαννιώτη (1500μ ελεύθερο). Ασημένια με το ίδιο (400μ ελεύθερο), τη Νέρι Νιανγκουάρα (100μ ελεύθερο), τη σκυτάλη 4χ200μ ελεύθερο γυναικών (Λυμπερτά, Μελαχροινού, Τσάγκα, Δημοσχάκη) και την αντίστοιχη 4χ100μ ελεύθερο (Νιανγκουάρα, Μαχαίρα, Μελαχροινού, Δημοσχάκη). Χάλκινα με τον Άκη Οικονόμου (200 και 400μ ελεύθερο), τη Μαριάννα Λυμπερτά (400μ ελεύθερο) και τον Γιάννη Κοκκώδη (200μ Μ. Ατομική).
*Στην Πόλη ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος. Η Εθνική μας ομάδα Νέων ανδρών νικά την Κροατία 8-7 στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Στην τεχνική ηγεσία ο Τάσος Δούμπας.
*Στο Μάντσεστερ και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, η Εθνική μας μιμείται τα αγόρια και ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με νίκη (8-6) επί της Τσεχίας στον τελικό. Στην τεχνική ηγεσία ο Κώστας Πετράκης.
*Στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων (Χάγκεν), η Εθνική μας κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο (4-7 στον τελικό από την Ουγγαρία).
*Στη Βαλέτα και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων, η εμφάνιση είναι καταπληκτική. Χρυσά μετάλλια από τη Ζωή Δημοσχάκη (200 και 400μ ελεύθερο), αλλά και τον Γιάννη Δρυμωνάκο (200μ πεταλούδα). Χάλκινα από τον Ανδρέα Ζήσιμο (400 και 1500μ ελεύθερο), αλλά και τον Βασίλη Δεμέτη (400μ Μ. Ατομική).
*Μετάλλια όμως έχουμε και στην αντίστοιχη διοργάνωση των καταδύσεων. Ασημένιο από τις Ελένη Χατζημήτρου και Ντίνα Γεωργάτου (3μ συγχρονισμένων) και χάλκινα από τους Ανδρέα Βαραλή και Αλέξανδρο Σπύρο (ομοίως) και τον Σωτήρη Τράκα (Πλατφόρμα Β’ κατηγορίας).
*Την 1η και στις 2 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ, διεξάγεται το 4ο Σούπερ Φάιναλ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Καταδύσεων της Fina.
*Στις 5 Δεκεμβρίου, η ΚΟΕ συγκροτεί η Επιτροπή Ανάπτυξης και Προγραμματισμού στη Μαραθώνια κολύμβηση.
2002
*Το 2002 είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός παίρνει θριαμβευτική ρεβάνς στο Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών, με τη νίκη του (9-7) επί της Χόνβεντ στο τελικό του Φάιναλ Φορ της Βουδαπέστης (25 Μαϊου) και τον Μαγυάρο Ζόλταν Κάσας στον πάγκο.
*Στις 8 Ιουνίου στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά διοργανώνεται από την ΚΟΕ, Προπονητική Συνδιάσκεψη για την Υδατοσφαίριση.
*Στο Λουλ της Πορτογαλίας, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο (9-7 την Ουγγαρία στον τελικό), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002, με τον Κώστα Πετράκη και πάλι στον πάγκο.
*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων (Λιντς), ο Γιάννης Δρυμωνάκος ανεβαίνει δύο φορές στο βάθρο. Χρυσός στα 200μ πεταλούδα και χάλκινος στα 400μ Μ. Ατομική.
*Στις 23 Ιουλίου παραιτείται οριστικά ο Κούλης Ιωσηφίδης από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών, μετά τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί και την αμφισβήτηση του από τους διεθνείς πολίστες.
*Την ομάδα, στα τελικά του Γουόρλντ Λιγκ στην Πάτρα, θα κοουτσάρει ο συνεργάτης του, αείμνηστος Τάκης Μίχαλος που συνεχίζει αμέσως μετά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βελιγραδίου.
*Στο Βερολίνο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών/γυναικών, η Ελλάδα κατακτά το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία με τους Άκη Οικονόμου, Γιάννη Κοκκώδη, Νίκο Ξυλούρη και Σπύρο Γιαννιώτη στη σκυτάλη 4χ200μ ελεύθερο.
*Στις 27 Νοεμβρίου ο Σάντρο Καμπάνια απαντά θετικά στην ΚΟΕ και στις 18 Δεκεμβρίου ο Ιταλός τεχνικός παρουσιάζεται επίσημα από την ΚΟΕ και αναλαμβάνει την Εθνική Ανδρών.
*Η χρονιά ολοκληρώνεται με το χάλκινο μετάλλιο του Άκη Οικονόμου (400μ ελεύθερο) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης 25άρας πισίνας (Ριέσα), αλλά και τη νίκη (6-5) του Ολυμπιακού στη Βουδαπέστη στον τελικό του Σούπερ Καπ, επί της Βάσας (29 Δεκεμβρίου).
2003
*Τον Απρίλη, η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση κυριαρχεί στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αρχικά (18-20/4) με τον ΝΟ Βουλιαγμένης με τον Γιώργο Κατσούλη στον πάγκο που κερδίζει στο Φάιναλ Φορ στο Λαιμό το Len Trophy και αμέσως μετά (20-22/4) τον ΑΝΟ Γλυφάδας που κάνει το ίδιο στο Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Καπ στην Κατάνια και με τεχνικό τον Τάσο Παπαναστασίου («γάτο»).
*Με έξι συνολικά μετάλλια ολοκληρώνεται η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων του 2003 (Γλασκόβη). Χρυσό (200μ πεταλούδα) και ασημένιο (200μ Μ. Ατομική) από την Βασιλική Αγγελοπούλου, χάλκινα (100μ πεταλούδα) από τον Σωτήρη Πάστρα, τον Άρη Γρηγοριάδη (50μ πεταλούδα), την Εύη Τσάγκα (200μ ελεύθερο) και την Αθηνά Τζαβέλλα (200μ Μ. Ατομική).
*Χάλκινο μετάλλιο στο Ομαδικό κατακτά η Εθνική μας ομάδα Συγχρονισμένης κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Κωνσταντινούπολη), όπως και οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Σιρανίδης στην αντίστοιχη διοργάνωση των καταδύσεων στη Στοκχόλμη (3μ συγχρονισμένων).
*Τον Ιούλη, ο Κούλης Ιωσηφίδης αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα Γυναικών με συνεργάτη του τον Γιώργο Μορφέση και στη Βαρκελώνη η Εθνική Ανδρών φτάνει μια ανάσα από το μετάλλιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, μένοντας στην 4η θέση. Στον ημιτελικό χάνει στην παράταση 8-9 (6-6) από την Ουγγαρία και στον μικρό τελικό από τη Σερβία/Μαυροβούνιο (3-5).
*Στις 22 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στον Άγιο Κοσμά το κλειστό Καταδυτήριο.
(Συνεχίζεται)