ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Το Χρυσό Μετάλλιο του Ανδρέα Βαζαίου, το 2016, στο Λονδίνο

  19.05.2020 10:52       639

Του Φώντα Χήτα

Αρχής γενομένης από το Χρυσό Μετάλλιο του Ανδρέα Βαζαίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Λονδίνου, σαν σήμερα 4 χρόνια πριν (2016), αρχίζουμε το ιστορικό αφιέρωμα “Οι μεγάλες στιγμές”, με τις κορυφαίες επιτυχίες των αθλημάτων μας.

Για τον 22χρονο, στις 19 Μαϊου 2016, πρωταθλητή μας που ανήκε στον ΑΝΟ Αργυρούπολης, με προπονητή τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο, ήταν η 3η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά το 2012 στο Ντέμπρετσεν (15ος στα 200μ πεταλούδα) και το 2014 στο Βερολίνο (10ος στα 200μ Μικτής Ατομικής).

Στον Τελικό, ο Ανδρέας, με επίδοση 1.58.18 που αποτελούσε και Πανελλήνιο Ρεκόρ, άφησε πίσω του τον Ισραηλινό Νέβο Γκαλ (1.58.69) και τον Πορτογάλο Αλέξις Μανάκας Σάντος (1.59.76) που βρέθηκαν μαζί του στο βάθρο των νικητών.

Λίγο μετά, δήλωνε στον απεσταλμένο του ΠΣΑΤ, συνάδελφο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιάννη Δημητρόγλου:

 “Ηταν μία φοβερή κούρσα, που την ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Προσπαθούσα από τη στιγμή που πέρασα στον τελικό να μείνω ήρεμος. Χαίρομαι πάρα πολύ για το αποτέλεσμα και για το χρόνο και σκέφτομαι συνέχεια πόσο γρήγορα θα πήγαινα αν ήμουν προετοιμασμένος”. Με άλλα λόγια, το χρυσό μετάλλιο και το πανελλήνιο ρεκόρ (που κατέρριψε δύο φορές) ήρθαν χωρίς να βρίσκεται ο ίδιος στο 100%! “Δε φορμαρίστηκα για το Ευρωπαϊκό, ο βασικός στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Απλά ήρθαμε εδώ με μία μικρή ξεκούραση για να προσπαθήσουμε για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τελικά είχαμε ένα... πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα!”.

Όσο για το αν σκεφτόταν το μετάλλιο μετά τη χθεσινή σαρωτική επικράτησή του στους ημιτελικούς, ο Βαζαίος παραδέχθηκε ότι “... σκεφτόμουν ότι ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για μετάλλιο, αλλά πάντα σαν αθλητής προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ πιο ήρεμος. Σε μία κούρσα 200μ. μικτή πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και στα τέσσερα στιλ, οπότε όσο πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος είσαι σε αυτό που έχεις δουλέψει, τόσο πιο γρήγορα θα βγει. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα μετάλλιο και δεν με ένοιαζε το χρώμα, και ήθελα επίσης να βγει μια πολύ γρήγορη κούρσα”.

Για την Ελλάδα, το Χρυσό μετάλλιο του Βαζαίου ήταν το 3ο στην ιστορία σε αντίστοιχη διοργάνωση, μετά από εκείνα του Άρη Γρηγοριάδη, το 2008 στο Αϊντχόφεν (50μ ύπτιο) και το 2012 στο Ντέμπρετσεν (100μ ύπτιο).

Το βίντεο το Τελικού ΕΔΩ και τα επίσημα αποτελέσματα του ΕΔΩ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ