ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Χαρά και συγκίνηση στο Ελ. Βενιζέλος - Επέστρεψαν οι Εθνικές μας ομάδες!

  10.12.2012 14:28       1387

Συγκίνηση, χειροκροτήματα και ανθοδέσμες ήταν το σημερινό σκηνικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Παρουσία πολλών δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης η θριαμβεύτρια ομάδα μας των Νεανίδων, καθώς και εκείνη των Εφήβων, επέστρεψαν από το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης του Περθ.

Κατά τη διάρκεια της άφιξης την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος κ. Κατσαρός, ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημήτρης Σαρακατσάνης, ο ταμίας κ. Ηλίας Ξιάρχος, ο έφορος των Εθνικών ομάδων κ. Σωτήρης Σταθάκης, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας για θέματα υδατοσφαίρισης κ. Αντώνης Αρώνης, η κ. Στέλλα Λαζάρου-Τίγκα ως μέλος του ΔΣ, η κ. Αμαλία Κατερινοπούλου, καθώς και ο διευθυντής της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Χριστοφοράτος.

Το κυρίαρχο θέμα πέρα από τα χειροκροτήματα, τη χαρά για τα μετάλλια και τη συγκίνηση των γονέων ήταν η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Υφυπουργός αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης και θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του με βασικό θέμα την ενεργοποίηση και την αναδρομική ισχύ των κινήτρων για τους αθλητές.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του τεχνικού των «χρυσών» Νεανίδων, Γιώργου Μορφέση, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα αυτή μπορεί να διεκδικήσει μετάλλια σε όλες τις επόμενες διοργανώσεις:

«Είναι μια πολύ καλή ομάδα με χημεία και με καλό διάβασμα των αντιπάλων. Όλα αυτά αποτελούν ένα σωστό σύνολο. Όπως είδαμε και πέρσι, με το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό, πρόκειται για μια πολύ καλή «φουρνιά» από παίκτριες και ακολουθούν κι άλλες το ίδιο ταλαντούχες γενιές. Τα τελευταία χρόνια δεν είμαι πολύ αισιόδοξος σχετικά με τον ελληνικό υγρό στίβο. Από εκεί και πέρα, όμως, τα ξεχνάμε όλα, κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε αρχικά και συνέχισε αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας:

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ισχύει το ίδιο σύστημα ως τότε, θα συζητάμε για μια άδικη κατάσταση όπου περιμένεις τέσσερα χρόνια για να παίξεις ένα παιχνίδι. Νομίζω, πλέον, είναι πιο δύσκολο να πάμε στη Βραζιλία από το να συμμετάσχουμε και να κερδίσουμε ένα μετάλλιο».

Ο Γιώργος Μορφέσης με τις αδερφές Χαραλαμπίδου

Το λόγο πήραν με τη σειρά τους οι πρωταγωνίστριες της μεγάλης διάκρισης για την Ελλάδα. Η Στεφανία Χαραλαμπίδου μίλησε για το «συστατικό» της επιτυχίας λέγοντας: «Είμαστε τόσα χρόνια μαζί σαν ομάδα που αισθανόμαστε πλέον σαν οικογένεια και καταλαβαίνουμε η μία την άλλη. Θεωρώ ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Χρειαζόμαστε κι άλλες προπονήσεις, ώστε  να γίνουμε καλύτερες με τον καιρό και όταν έρθουν οι Αγώνες του Ρίο να είμαστε απόλυτα έτοιμες. Μακάρι να είμαστε και τότε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο», ενώ η καλύτερη τερματοφύλακας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Χρυσή Διαμαντοπούλου συνέχισε:

«Μπαίναμε πολύ δυνατά στα παιχνίδια, ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένες και έτσι ερχόταν το εύκολο σκορ. Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να πετύχει πάρα πολλά στο μέλλον και, ειδικά τα επόμενα χρόνια στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ελπίζουμε να πετύχουμε πάρα πολλά».

Από την πλευρά της η Ελευθερία Πλευρίτου, η οποία συμπεριλήφθηκε επίσης στην κορυφαία 7άδα της διοργάνωσης, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μας, όπως όλα τα κορίτσια, γιατί αποτελούμε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε προπονηθεί όλες μαζί, επειδή μερικές από τις συναθλήτριές μας έλειπαν σε άλλες διοργανώσεις, αγώνα με τον αγώνα καταφέρναμε και βρίσκαμε ρυθμό. Η ομάδα μπορεί να πάρει κι άλλα μετάλλια και να φτάσει πολύ ψηλά», με την Τίνα Κοντογιάννη να συνεχίζει αναφερόμενη στον αγώνα του τελικού:

«Μπήκαμε στο παιχνίδι έτοιμες και σίγουρες για τον εαυτό μας. Από την αρχή του αγώνα δείξαμε ποιος έχει το πάνω χέρι και το κρατήσαμε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τα συναισθήματα μου είναι χαρά, υπερηφάνεια και ενθουσιασμός. Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχουμε κάνει. Πιστεύαμε από την αρχή του πρωταθλήματος ότι θα τα πάμε καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πήραν τα μυαλά μας αέρα και πιστεύω ότι κι αυτό βοήθησε πολύ σε αυτή την επιτυχία».

Αναφορικά με την κατάκτηση της 5ης θέσης της Εθνικής μας ομάδας των Εφήβων, ο Ομοσπονδιακός προπονητής Σάκης Κεχαγιάς ανέφερε: «Θεωρώ ότι και μόνο η 5η θέση είναι επιτυχία. Από εκεί και πέρα παίξαμε έναν αγώνα με τη Ρουμανία, στον οποίο ήμασταν πολύ καλοί. Ήταν πρεμιέρα και, όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχει άγχος. Έπειτα, οι υπόλοιποι αντίπαλοι ήταν υποδεέστεροι και επικεντρωθήκαμε στον αγώνα με τη Σερβία. Ένα παιχνίδι που είχαμε ελέγξει καλά και τα παιδιά είχαν μετουσιώσει μέσα στην πισίνα όλα όσα είχαμε πει. Σε όλη τη διάρκεια ήμασταν καλύτεροι, αλλά στα τελευταία δύο λεπτά χάθηκε το παιχνίδι από μικρές λεπτομέρειες. Αν μπαίναμε στα μετάλλια θα μπορούσαμε να έχουμε διεκδικήσει ένα από αυτά. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα παιδιά, γιατί μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν μεγάλες κρίσεις στη διοργάνωση. Μετά από μια μεγάλη ήττα από τη Σερβία κατάφεραν και κέρδισαν την Αυστραλία. Πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες και πιστεύω ότι μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αρχηγός της ομάδας Μανώλης Σολανάκης λέγοντας: «Η 5η θέση στον κόσμο δεν είναι καθόλου υποτιμητική. Βέβαια, εμείς οι 13 παίκτες και οι δύο προπονητές μας είχαμε θέσει τον πήχη λίγο ψηλότερα, γιατί πιστεύαμε ότι είχαμε τις δυνατότητες για ένα μετάλλιο. Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο προπονητής μας, το παιχνίδι με τη Σερβία κρίθηκε στις λεπτομέρειες αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Παρ’ όλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Καταφέραμε να κερδίσουμε την Αυστραλία στην έδρα της, σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι στην παράταση. Προσπαθήσαμε για ό,τι καλύτερο και τα καταφέραμε. Κύριος στόχος που έχουμε θέσει εμείς οι μικρότεροι είναι να πάμε στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας με την ομάδα των Ανδρών και να καταφέρουμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται».

Ο πρώτος σκόρερ από την Εθνική μας και 4ος στο σύνολο με 21 γκολ, ο Γιώργος Δερβίσης, είπε: «Ήμασταν καλύτεροι από τη Ρουμανία στον αγώνα για την 5η θέση και το αποδείξαμε και στο πρώτο μεταξύ μας ματς. Όσον αφορά το παιχνίδι με τη Σερβία, ήταν αυτό που μας έστειλε εκτός τετράδας. Αν και κοιτάξαμε τους Σέρβους στα μάτια και ήμασταν πολύ κοντά στη νίκη, όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά έχουμε μια πίκρα επειδή δουλέψαμε αρκετά τηρουμένων των αναλογιών και πιστεύαμε πολύ σε αυτή την ομάδα. Επίσης, χαιρόμαστε που γίνονται κινήσεις από την Ομοσπονδία για τα κίνητρα των αθλητών».

Η Εθνική ομάδα των Εφήβων κατά την άφιξη της στο Ελ. Βενιζέλος

Από την πλευρά των παραγόντων της Ομοσπονδίας, τον λόγο πήρε αρχικά ο Αντιπρόεδρος κ. Κατσαρός: «Συνεχίζεται η μεγάλη παράδοση που έχουμε στην γυναικεία και ανδρική υδατοσφαίριση με τις νέες ομάδες, που είναι το μέλλον των μεγάλων Εθνικών ομάδων. Το ελληνικό πόλο συνεχίζει τη μεγάλη ανάπτυξη και δίνει τα μεγάλα ραντεβού κάθε τετραετία στις μεγάλες διοργανώσεις. Πρέπει να φανεί ότι αυτά τα παιδιά που έδωσαν την ψυχή τους για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι πολύ μεγάλοι αθλητές και έτσι να δώσει και ο ίδιος ο Υφυπουργός την έγκρισή του στο νομοσχέδιο περί κινήτρων στον αθλητισμό», ενώ ο Γεν. Γραμματέας κ. Σαρακατσάνης συμπλήρωσε: «Έχουμε μάθει στα δύσκολα. Ποτέ δεν τα είχαμε όλα, επομένως δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Το μόνο που μας στεναχωρεί αυτή τη στιγμή είναι το θέμα των κολυμβητηρίων. Ελπίζουμε ο κ. Ιωαννίδης να συμπεριλάβει τα παιδιά στα κίνητρα και μεταγενέστερα».

Σημαντική αναφορά στο θέμα των κινήτρων έκανε και ο ταμίας κ. Ηλίας Ξιάρχος, ο οποίος έθεσε με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα: «Σήμερα αφήνουμε στην άκρη τα οικονομικά θέματα γιατί είναι μια ημέρα γιορτής και πάμε στον Υφυπουργό Αθλητισμού για το θέμα των κινήτρων. Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποκατάσταση των αθλητών, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και στο μέλλον. Ήδη από την ομάδα των Νεανίδων τρία κορίτσια έχουν φύγει για την Αμερική και τα φέραμε λίγες μέρες πριν το πρωτάθλημα στην Αυστραλία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φύγουν και τα υπόλοιπα. Στόχος μας είναι να μπουν στα προνόμια των αθλητών οι θέσεις από 1η μέχρι 6η θέση στα Πανευρωπαϊκά και από 1η έως 8η θέση στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι να ψηφιστεί η αναδρομικότητα. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και αυτά θα πούμε σήμερα στον Υφυπουργό, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο έχουν μπει μπροστάρηδες για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είμαστε στο πλευρό του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος μας βοηθάει όσο μπορεί. Ελπίζουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα, ώστε να συνεχίσουμε τις επιτυχίες και τα επόμενα χρόνια».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος