ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Χούμας: «Εκπληκτικός αθλητής και σπουδαίος χαρακτήρας ο Παπαστάμος»

  08.07.2019 18:41       1538
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων του Καζάν, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελληνική αποστολή και πλέον όλα τα "φώτα" στρέφονται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκζού. Ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ στο άθλημα της κολύμβησης, Χριστόδουλος Χούμας, μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, κάνοντας τον απολογισμό του για την μέχρι τώρα πορεία των Ελλήνων αθλητών, την συμμετοχή της χωρας μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ έκανε ειδική μνεία στο "φαινόμενο", Απόστολος Παπαστάμος.
 
"Η παρουσία των παιδιών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Καζάν ήταν καταπληκτική. Η ΚΟΕ με συγκεκριμένα κριτήρια, επέλεξε τα 16  αυτά παιδιά, να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην διοργάνωση και πλέον είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνολική τους παρουσία. Οι διακρίσεις που πέτυχαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για την περίοδο που διανύουμε. Κατακτήσαμε συνολικά 3 μετάλλια (2 χρυσά και ένα χάλκινο), είχαμε 11 συμμετοχές σε τελικούς, 12 σε ημιτελικούς, ένα όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, ενώ μέχρι στιγμής έχουμε και 5 όρια (Παπαστάμος, Ασπουγαλής, Εγγλεζάκης, Θώμογλου και Κάχρης) για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Βουδαπέστη.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως πέρα από τις ατομικές διακρίσεις, η χώρα μας κατέκτησε την 5η θέση στην βαθμολογία των μεταλλίων και την 10η στην βαθμολογία αριθμού μεταλλίων, σε συνολικά 42 χώρες που συμμετείχαν στην διοργάνωση.
Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα μιας οργανωμένης προσπάθειας που πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία, ειδικά στην κατηγορία εφήβων- νεανίδων και φυσικά των παιδιών, των σωματείων, των προπονητών και των οικογενειών τους που στηρίζουν τις προσπάθειές τους".
 
Ο Χριστόδουλος Χούμας αναφέρθηκε και στον Απόστολο Παπαστάμο, ο οποίος εντυπωσίασε στο Καζάν, με τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε (200μ. και 400μ. μικτής ατομικής), αλλά και την συνολική του παρουσία, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: "Ο Απόστολος είναι ένας εκπληκτικός αθλητής και ένας σπουδαίος χαρακτήρας. Έχει στο πλευρό του έναν από τους πλέον έμπειρους και καταξιωμένους προπονητές κολύμβησης, τον Κώστα Τζιλιβάκη, με τον οποίο βαδίζουν μαζί καθημερινά. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς προπονούνται στα Χανιά, ο Απόστολος με τις ασύλληπτες ικανότητες που διαθέτει, αποδεικνύει διαρκώς την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από αυτόν και τον προπονητή του. Αποκορύφωμα ήταν η απίστευτη εμφάνισή του στο Καζάν. Όλο το μέλλον είναι μπροστά του".
 
Τέλος ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, μίλησε και για το προσεχές Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκζού: "Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουνγκζού, θα συμμετέχουν συνολικά 7 Έλληνες αθλητές. Ο Κριστιάν Γκολομέεφ, ο Ανδρέας Βαζαίος, ο Απόστολος Χρήστου, ο Δημήτρης Νέγρης, ο Γιάννης Γεωργαράκης, η Νόρα Δράκου και η Άννα Ντουντουνάκη, οι οποία θα συνοδεύονται από τους προπονητές Άκη Οικονόμου και Παναγιώτη Βελέντζα. Η εκπροσώπηση στο Open water για την χώρα μας θα γίνει από την πολύ έμπειρη άθλητριά μας την Κέλλυ Αραούζου στα 5 και 10 χιλιόμετρα και από τον Θανάση Κυνηγάκη στα 10 χιλιόμετρα. Αν και πρόκειται για μία ολιγομελή αποστολή, θεωρώ πως και στην Γκουανγκζού θα έχουμε διακρίσεις. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Το επίπεδο της παγκόσμιας κολύμβησης έχει πλέον ραγδαία άνοδο. Οι χώρες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και βλέπουμε διαρκώς τις επιδόσεις των αθλητών να βελτιώνονται. Το ίδιο προσπαθούμε και εμείς, με τα φτωχά βέβαια μέσα που διαθέτουμε, τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις, την απουσία κολυμβητικού κέντρου και φυσικά την έλλειψη πόρων για την προετοιμασία των αθλητών. Γνωρίζουμε πως υστερούμε σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες, όμως προσπαθούμε και τα αποτελέσματα έρχονται, με αποκορύφωμα μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Καζάν.
Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι στόχοι των παιδιών είναι οι συμμετοχές τους στους ημιτελικούς και στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάποιο μετάλλιο. Αυτό θα κριθεί στην πορεία των αγώνων.
Η προσοχή και το μυαλό όλων μας θα βρίσκεται στην ελληνική αποστολή, με τις καλύτερες ευχές για διακρίσεις στο πολύ δύσκολο αυτό Παγκόσμιο πρωτάθλημα".
 
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Ν.β.Χ.