ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ/ ΛΟΝΔΙΝΟ

Χούμας: «Η κολύμβηση πρέπει να γίνει Εθνικό άθλημα»

  22.05.2016 22:30       3677

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ ΛΟΝΔΙΝΟ (Γιάννης Δημητρόγλου)

Ως την κορυφαία εμφάνιση όλων των εποχών της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χαρακτήρισε ο Χριστόδουλος Χούμας την παρουσία της εθνικής ομάδας κολύμβησης στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε απόψε στο Λονδίνο. Ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, κάτω από δύσκολες όπως τόνισε συνθήκες, ενώ έκανε έκκληση να στηριχθεί η κολύμβηση, ωστε να φέρει νέες διακρίσεις, αλλά και να επιτελέσει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο.

«Ήταν μακράν το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την εθνική μας ομάδα και η καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είχαμε μία καταπληκτική ομάδα 14 κολυμβητών, πήραμε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, είχαμε 12 τελικούς και πήραμε την ένατη θέση στη γενική βαθμολογία. Αυτή η συγκομιδή δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας. Οι κολυμβητές μας ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Ήταν ένα πολύ δύσκολο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και τεράστιο συναγωνισμό, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι κολυμβητές της Ευρώπης. Η θέση της χώρας μας στον πίνακα μεταλλίων, αλλά και στη βαθμολογία της LEN, δείχνει ότι δεν υπάρχουν μόνο κάποιοι κολυμβητές υψηλού επιπέδου, αλλά και βάθος», υπογράμμισε αρχικά ο κ.Χούμας και συνέχισε:

«Η ελληνική κολύμβηση, με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έδειξε μια τεράστια δυναμική, η οποία πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί, γιατί μπορεί να δώσει μεγάλες χαρές στους Έλληνες φιλάθλους. Όσοι βρισκόμαστε κοντά στο άθλημα, ξέρουμε με πόσες δυσκολίες επιτυγχάνονται αυτά τα αποτελέσματα. Εδώ στο Λονδίνο, μας προσέγγιζαν προπονητές και αξιωματούχοι άλλων χωρών, οι οποίοι μας έδιναν συγχαρητήρια για την παρουσία μας. Η αγωνιστική προσπάθεια των παιδιών ήταν τρομερή, ιδιαίτερα στα ομαδικά αγωνίσματα, όπου πιστεύω να πάρουμε και στα 4Χ100μ. ελεύθερο και στα 4Χ100μ. μικτή την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αν οι προπονητές, οι αθλητές, οι σύλλογοι και γενικά η κολυμβητική κοινότητα είχαν την αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη, αλλά και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν δουλέψει με αυτά τα παιδιά. Θέλουμε και από τον Τύπο να είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Η κολύμβηση είναι το άθλημα στο οποίο πρέπει να σκύψει η Πολιτεία, όχι μόνο λόγω των διακρίσεων, αλλά και γιατί θα πρέπει να είναι το εθνικό άθλημα, σε συνδυασμό με την κοινωνική προσφορά της προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τη νεολαία».

Παρά την πρόδηλη ικανοποίησή του, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο δεν έκρυψε την πικρία που αισθάνεται ο ίδιος (όπως και όλα τα μέλη της εθνικής) για τις τέσσερις τέταρτες θέσεις, που θα μπορούσαν να είχαν μεταφραστεί σε περισσότερα μετάλλια. «Φυσικά, όταν φτάνεις σε τέσσερις τέταρτες θέσεις και «αγγίζεις» το μετάλλιο στα εκατοστά του δευτερολέπτου, σου αφήνει μια πικρία. Αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός, μπορεί κάπου να σε ευνοήσει και κάπου όχι, σε αυτό το πρωτάθλημα δεν ήμασταν τυχεροί για να έχουμε μέχρι και τέσσερα ακόμη μετάλλια στη συγκομιδή μας», δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας.

Με περίπου δυόμιση μήνες να απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα μπορούσε να μην γίνει κουβέντα και για τους στόχους της ελληνικής κολύμβησης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είμαι βέβαιος ότι οι κολυμβητές που θα αποτελέσουν την ελληνική ομάδα για το Ρίο θα υπερβάλλουν εαυτόν. Πιστεύω ότι υπάρχει ο χρόνος (σ.σ προετοιμασίας) ώστε να επαναλάβουν αυτού του επιπέδου τις διακρίσεις. Πιστεύω ότι θα δούμε κάποιον Έλληνα σε τελικό, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι», κατέληξε ο Χριστούδουλος Χούμας.